Kniha

Král kravat arara

Vydání: Maťa 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22833

Výbor z poezie významného českého básníka první poloviny dvacátého století obsahuje ukázky téměř ze všech období autorovy tvorby.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Král kravat arara

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Editor Daniel Razím vybral do tohoto výboru ukázky ze všech sbírek Konstantina Biebla, záměrně však do něho nezařadil jeho tvorbu vzniklou na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století, která se dnes hodnotí jako dobově poplatná a v kontextu Bieblova básnického díla nemá zásadní význam. Sestavovatel zároveň dbal na to, aby Bieblovy verše na sebe navazovaly podobou volně koncipovaných námětových částí, které navíc přinášejí přehled o Bieblově uměleckém vývoji. Zahajuje proto tuto antologii básněmi z Bieblova opusu "Zlatými řetězy", v nichž byl autor ještě silně ovlivněn poetismem. Pokouší se přiblížit i silnou inspiraci francouzským klasikem Guillaumem Appolinairem, která se odrážela v působení tehdejší české literární scény a jíž nezůstal ušetřen ani Biebl, jenž ho učinil hlavní postavou své básně "Generace". Velmi často zde zaznívají i ozvěny z Bieblovy nedostižné intimní lyriky, dále jeho texty reagující na první světovou válku, básně se sociálním cítěním i texty, z nichž se ozývají dojmy a postřehy z Bieblových cest po exotických zemích.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBIEBL, Konstantin
NázevKrál kravat arara
AutorKonstantin Biebl ; ilustrovala Květa Krhánková ; výbor sestavil, doslov a ediční poznámku napsal Daniel Razím
IlustrátorKrhánková, Květa
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMaťa
Rok vydání2014
Rozsah132 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry15 cm
Počet stran132
Doprovodný materiál
Název ediceBouře ;
Poznámka
ISBN978-80-7287-195-7
Cena198
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiVarieté --; Na saních sjíždí s hor půlměsíc... --; Generace --; Začarovaná studánka --; Hlad --; Návštěva --; Pozdrav --; Klekání --; Tichounce --; V aleji --; Japonský dřevoryt --; Dar --; O medikovi a nevěstce --; Parte --; Vyznání --; 17. výročí --; Pacienti --; V kantině --; Vojenská --; Nový Ikaros --; Smrt --; Cesta k lesu --; Oldřichův dub --; Pytlák --; Žně --; Za Arnoštem Rážem --; Orient --; V Africe --; Yorck --; S očima k nebi --; Nejdřív po ovoci zvedám ruce... --; Soudní referát --; Toké --; Na hoře Merbabu --; Javanka --; Džungle --; Slametan --; Protinožci --; Dej mi svůj prstýnek --; Zpěv --; Daří se jí úsměv --; Pod zlatými stromy --; Člověk --; Modlitba na silnici --; Zlom --; Mrakodrapy --; Symfonie --; Když odchází mládí --; Báseň za maminku Karla Konráda --; Motýl --; Utrpení mladého básníka --; Akord; Konstantin Biebl (1898-1951) /

Lístek

MARC