Kniha

Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba

Vydání: Academia 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 72672

Rozsáhlá freska, kterou její autor - prozaik, libretista a novinář Karel Sabina - poprvé anonymně uveřejnil v 70. letech 19. století formou románu na pokračování, vycházejícího v sešitovém vydání.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Král Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Karel Sabina začal vydávat svůj téměř tisícistránkový opus roku 1875 a pokusil se v něm zpracovat historické a společenské události, odehrávající se ve třicátých až čtyřicátých letech 19. století, které vyústily do revolučního roku 1848. Základním pilířem monumentálního díla je myšlenka zobrazit život v habsburské monarchii ve všech jeho odstínech a složitosti. Vybírá si proto i třeba prostředí uherské dědiny, kde děj začíná, pohybuje se však také mezi šlechtickými kruhy, vysokými vládními úředníky a v kontrastu s těmito postavami přivádí na scénu městskou a venkovskou chudinu či dokonce příslušníky tehdejších loupežnických band a gangů, operujících v prostředí velkých měst. Sabinův příběh se také zřetelně opírá o silnou vlasteneckou motivaci, dotýká se proto českého národního obrození, jehož někteří představitelé vkládali velké naděje do rakouského císaře Ferdinanda V., jenž byl roku 1836 v Praze slavnostně korunován na českého krále. Tyto předpoklady však panovník nenaplnil a tak i proto došlo k osudovým střetnutím a nepokojům, jež v této době zasáhly velkou část evropského kontinentu.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSABINA, Karel
NázevKrál Ferdinand V. Dobrotivý a jeho doba
Podnázevpůvodní román z nejnovějších časů
AutorKarel Sabina ; [ediční příprava a komentář] Michal Charypar, Lenka Kusáková
VydáníVyd. 2., v Academii 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2013
Rozsahxlvii, 951 s.
Durata
Vybaveníil., faksim.
Rozměry24 cm
Počet stran951
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-200-2254-7
Cena950
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiRománová freska o dobrém králi a zlé revoluci /; Sabinovo románové dílo v dobovém literárním kontextu /

Lístek

MARC