Kniha

Konec postkomunismu

Vydání: Rybka Publishers 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: G 14325

Kritický pohled na společnost, politiku nebo víru postkomunistických zemí doplněný různými příklady z evropských i mimoevropských dějin.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Konec postkomunismu

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Dvě desetiletí po epochálním obratu z podzimu 1989 formuluje chorvatský kulturní kritik a filosof Boris Buden radikální, nelítostnou historickou diagnózu: po pádu komunistických režimů, jimiž neskončila pouze totalitní diktatura a plánované hospodářství, ale jimiž se uzavřela také éra industriální moderny, se odporoučela i samotná budoucnost. Postkomunismu, pojímanému jako přechodná historická situace, jako jakési historické předsálí „vyspělé“ demokracie, v němž se obyvatelé někdejšího východního bloku ocitli po pádu železné opony a v němž měli jako „nezralé děti“ postupně dozrávat k demokratické dospělosti, aby „dohonili“ Západ, perspektiva budoucnosti zcela chybí. Jako by nejen veškeré sociální utopie, ale i samotná budoucnost byla jen iluzí, které jsme se zbavili společně s prázdnými přísliby komunistů. Dvě dekády po kolapsu minulého režimu nahradil naši víru v budoucnost stesk po minulosti, místo historické paměti zaujala kulturní identita a kulturní paměť. Společnost přestala existovat. Od společnosti bez naděje jsme dospěli k naději bez společnosti. Nakladatelská anotace. Kráceno.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBUDEN, Boris
NázevKonec postkomunismu
Podnázevod společnosti bez naděje k naději bez společnosti
AutorBoris Buden ; [z německého originálu přeložil, doslov k českému vydání napsal Radovan Baroš]
PřekladatelBaroš, Radovan
Vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelRybka Publishers
Rok vydání2013
Rozsah292 s.
Durata
Vybavenífot.
Rozměry21 cm
Počet stran292
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87067-70-3
Cena279
Obsahová char. "OCH"G1c
Obsah OCHuSociologie všeobecně (učebnice sociologie). Společnost. Sociální struktura (společenské třídy a vrstvy). Společenské vztahy. Společenské procesy. Sociobiologie. Kulturní antropologie. Sociální antropologie.

Lístek

MARC
Náhledy
Konec postkomunismuKonec postkomunismu