Kniha

Kolem vejce, (čili, Shlukování)

Vydání: Pulchra 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23186

Sbírka veršů současného významného českého básníka čerpá především z básníkova vztahu k dnešnímu značně rozkolísanému a nejistému světu, občas filtrovanému sítem vzpomínek a návratů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kolem vejce, (čili, Shlukování)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Prostor, který Petra Krále obklopuje, v sobě nese neklid a zmatek s až babylonskými známkami rozkladu. To je jedno ze základních kréd nové Královy sbírky, která charakteristickým rukopisem nazírá na rozporuplnost dnešního světa. Ve chvílích pochybností se básník obrací k tomu, co bylo na počátku, co se zdálo jasné a zřetelné, tedy k onomu zárodečnému vejčitému tvaru, jež v sobě kdysi nesl symbol věčných otázek, týkajících se zrodu života nebo toho, co bylo dříve a co až potom. Pátrání po těchto odpovědích však není doménou těchto textů a ustupuje do pozadí: pro Krále je totiž podstatné a důležitější pojmenovat některé zásadní globální jevy a proměny: ozývá se tu motiv zmaru, zjištění, že současnost nenabízí žádné optimální východisko, že se v ní nelze dobrat pozitivního cíle, ale pouze omezenosti, pokleslosti, nepředvídanosti či krátkozrakých výjevů. Na druhé straně si ale Král uvědomuje, že žádný člověk (tedy ani on sám) nemůže těmto trendům a náladám doby uniknout. A to ani když se uchýlí k rozjímáním, k důvěrným a intimním rozhovorům, k nostalgickým vzpomínkám: pokaždé se mu dostane pod kůži nepříjemná a bolestná bodnutí vnější reality, jež ho nutí, aby i on sám tančil a shlukoval se "kolem vejce", jež se zde ovšem stává jakousi metaforou budoucnosti, předmětem s nedotčeným obsahem, jehož rozbití by mohlo zásadním způsobem ovlivnit příští existenci.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKrál, Petr
NázevKolem vejce, (čili, Shlukování)
AutorPetr Král
Vydání1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníxr-
NakladatelPulchra
Rok vydání2016
Rozsah114 stran
Durata
Vybavení
Rozměry19 cm
Počet stran114
Doprovodný materiál
Název edicePoezie ;
Poznámka
ISBN978-80-87377-63-5
Cena169
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiVracím se... --; Přijeli... --; Na rohu... --; Vám --; Malá tinktura --; Pondělní sonet --; Pozvedání víček --; Po ránu pro večer --; Po noci průvan --; Dnes jasno --; Tři růže k ničemu --; Tři haiku --; S tetou --; Prosba --; Cvičiště --; Brokáty --; Vrak nedělí --; V rozviklaném bytelném --; Nuit toujours --; Vyhlídky --; V prošedlém dopoledni... --; Marilyn --; Náruč --; Harmonika hadr --; Ještě Benátky --; Všechno --; Maso v létě --; Cval a zásoby --; Průběh sezóny --; Záda --; Čekáme --; K monumentu --; Věci --; Přitažlivosti --; Barvy dne --; Odlétáme --; Umění cestovat --; Tahy --; Vieni

Lístek

MARC