Kniha

Kolaps

Vydání: Academia 2008 | Jazyk: čeština | Signatura: K 13724

V obsáhlé studii autor pátrá po příčinách environmentálních kolapsů či naopak úspěšného přežití dávných i modernějších lidských civilizací. Uvažuje, jak se může z jejich osudů poučit současný svět, aby se vyhnul sebezničení.

Více informací...

Omlouváme se, tento titul je v Městské knihovně v Praze nedostupný.

Zkuste štěstí v dalších českých knihovnách a hledejte nedostupné tituly na www.knihovny.cz.

KONTAKTUJTE NÁS
Kolaps

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Publikace se zabývá faktory, které vedou k nestabilitě až kolapsu společnosti - vedle poškozování přírodního prostředí (drancování přírodních zdrojů) jsou to změna klimatu, nepřátelství sousedů, pokles podpory obchodních spojenců a reakce společnosti na problémy týkající se životního prostředí. V této rovině autor zkoumá osudy historických civilizací (např. kolaps společenství na Velikonočním ostrově, osud Mayů, vikingská expanze v severním Atlantiku, Grónsko) i moderních společností (životní prostředí a hrozby současné civilizace v americkém státě Montana, v Číně, Austrálii, příběh rwandské genocidy ad.). V závěru myšlenkově podnětné knihy autor - americký evoluční biolog a fyziolog - shrnuje nejpalčivější environmentální problémy současnosti a uvádí i důvody pro svůj umírněně optimistický pohled do budoucnosti.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíDIAMOND, Jared M.
NázevKolaps
Podnázevproč společnosti zanikají a přežívají
AutorJared Diamond ; [z angl. orig. přel. Zdeněk Urban]
PřekladatelUrban, Zdeněk
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2008
Rozsah751 s., 42 fot.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran751
Doprovodný materiál
Název ediceGalileo ;
Poznámka
ISBN978-80-200-1589-1
Cena595
Obsahová char. "OCH"K1b
Obsah OCHuEkologie. Životní prostředí. Ochrana živé i neživé přírody a krajiny. Zachování prehistorických etnografických a etnologických jevů. Negativní vlivy průmyslu na přírodu. Ekologické sborníky. ODKAZ: Právní ochrana životního prostředí viz O4d4

Lístek

MARC
Náhledy
KolapsKolaps