E-kniha

Kobold

Vydání: Městská knihovna v Praze 2019 | Jazyk: čeština

Dvojromán současné české dramatičky a prozaičky zachycuje na příbězích členů jedné rodiny neklidnou dobu 20. století ve středoevropském prostředí.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Kobold

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Kobold je slovo německého původu, které označuje šotka, v přeneseném významu skřeta či kreaturu. Takovým typem je i Michael Kobold, který miluje a ochraňuje sochy na Karlově mostě i tok, jenž pod ním protéká. Kobold podléhá až chorobné víře v účinky vody, podobně jako mnoho lidí zhoubným ideologiím 20. století. V ději je tato paralela často zdůrazňována, neboť zaslepenost jakéhokoli druhu v sobě nese předpoklady krutě ubližovat i svým nejbližším. Kobold se tak začíná chovat v okamžiku, kdy se ožení s dcerou z významné rodiny a jeho jednání se nezmění ani po narození tří dětí. Postupně začíná vytvářet atmosféru soukromé diktatury, která svou rafinovaností připomíná nejsurovější despocie. Autorčin dvojromán na osudech jedné rodiny představuje různé podoby lásky a nenávisti, násilí a odcizení, neuchopitelnosti lidských vztahů, vnitřně vedených bojů ústících do beznaděje.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíDenemarková, Radka
NázevKobold
AutorRadka Denemarková
VydáníV MKP 1. elektronické vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2019
Rozsah1 online zdroj (315 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran315
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-274-0228-1; 978-80-274-0227-4; 978-80-274-0229-8
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiPřebytky něhy --; Text Helly Koboldové, nalezený po vydražení fotografie jachty Erin (vlepený pod rámem) --; Přebytky lidí

Lístek

MARC