Kniha

Kdo pije potmě víno

Vydání: Moravská Bastei MOBA, s.r.o. 2019 | Jazyk: čeština | Signatura: B 24421 | Chci jiné vydání

Reedice básnické sbírky jednoho z nejvýznamnějších představitelů české poezie dvacátého století, která poprvé vyšla na sklonku autorova života v roce 1988.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kdo pije potmě víno

Další vydání

(2)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sbírka slavného brněnského básníka přináší verše, jež jsou vyjádřením životní moudrosti i bilancováním lidského údělu. Autor se snaží definovat touhu po plnohodnotném životě, touhu po naplnění smyslu existence, jež je zde vyjádřena oproštěným výrazem, přesností metaforického vidění i průzračností básnické řeči. Verše po formální stránce vycházejí rovněž i z bohaté klenotnice moravského folkóru a básník v nich s otevřenou upřímností hodnotí svůj život, obrací se do dávné minulosti, smiřuje se se stářím i se smrtí. Uvědomuje si, že doba jeho působení a bytí na této planetě spěje k definitivnímu závěru, chce však odejít skromně, důstojně, s tichem a klidem v srdci: "Na konci cesty tážeme se kam / Já ale až přijde těžká chvíle / já se nezeptám // A ne snad z bůhvijaké pýchy / To snad jen proto že se ostýchám".

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSkácel, Jan
NázevKdo pije potmě víno
AutorJan Skácel
VydáníVydání druhé, v nakladatelství MOBA vydání první
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelMoravská Bastei MOBA, s.r.o.
Rok vydání2019
Rozsah77 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry22 cm
Počet stran77
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-243-8636-2
Cena219
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiZaklínání v předminulém čase --; Roviny --; Pouta --; Pohádka o princezně a pávech --; Líto --; Prolety --; Noční kaluže --; Rosa coeli --; Báseň --; Jiná báseň --; Kdo potmě pije víno --; Ostrovy --; Poslední žízeň --; Bez ptaní --; Pohádka o tom co pravda není --; Tratidla --; Vyhledávání pavučin --; Pravidlo pánských jezdců --; Návštěvy --; Zakázaný člověk --; Hle nepatrné drábky netopýrů... --; Ti kteří zakázali sami sebe --; Vypálenci --; Torzo --; Tratidla --; Cestující v noci --; Cesta --; Drobné a tiše seřazené zrady --; Metaři --; Učitel druhé smrti --; Na prázdné dlani kamínek --; Pláč pro Hekubu --; Teiresiás čte zprávu o králi Oidipovi --; Portréty dávno vyhynulých ptáků --; Láska a neproclený bůh --; Popely --; Těžká suma sochařského umění --; Pohřeb konfidenta --; Sonet o smrti Dona Quijota --; Sonet o plivání z mostu do vody --; Všechno o slonech

Lístek

MARC