KnihaDigitalizovaný titul

Kavárna u nádraží

Vydání: J. Otto 1941 | Jazyk: čeština | Signatura: I GC 12966

První polovina 19. století ve vzpomínkách pražské měš'tanky a podnikatelky Josefiny Heichenwalderové, majitelky známé pražské kavárny U nádraží.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kavárna u nádraží

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Vzpomínky Josefiny Šimrové - Heichenwalderové na její život a pražské kulturní a politické dění v první polovině 19. století. Vzpomínky ve zpracování J. V. Šmejkala výstižně zachycují pražské dobové poměry, styl oblékání a bydlení, měšťanský rodinný život a soukromé podnikání. V knížce je též zachycen růst dělnického hnutí v kartounkách, zakládání prvních kaváren a společenský život v nich, vznik pražského omnibusu a železniční dopravy. Ve vyprávění vystupují i známé osobnosti vlastenců a umělců - Máchy, Tyla, Havlíčka a dalších. Josefina se stala zakladatelkou a majitelkou pražské kavárny U nádraží v Havlíčkově ulici. Kniha pokračuje druhým dílem "Mánesova Josefina", v němž vzpomíná její dcera Josefina Lustigová.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíŠMEJKAL, Jaromír Václav
NázevKavárna u nádraží
Podnázev1808-1847
AutorJaromír Václav Šmejkal
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
NakladatelJ. Otto
Rok vydání1941
Rozsah343 s.
Durata
Vybaveníobr., tab.
Rozměry
Počet stran343
Doprovodný materiál
Poznámka
Obsahová char. "OCH"D5b2
Obsah OCHuPražský kulturní a společenský život. Atmosféra pražských kaváren a pohostinství. Pražské senzace a kuriozity. Cizinci v Praze.

Lístek

MARC
Náhledy
Kavárna u nádražíKavárna u nádraží