Kniha

Kantův kategorický imperativ

Vydání: Oikoymenh 2005 | Jazyk: čeština | Signatura: L 12517

Sborník zkoumá etickou koncepci významného německého osvícenského filozofa a podstatu jejího klíčového principu - kategorického imperativu.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kantův kategorický imperativ

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

První článek Otfrieda Höffeho vysvětluje některé základní pojmy Kantovy etiky a na základě Kantových příkladů rekonstruuje způsob, jímž je kategorický imperativ kritériem pro posouzení morálnosti jednání. Dieter Henrich ve svém příspěvku zkoumá Kantovou nauku o autonomii rozumu. Text Andrewa Reatha navazuje na Henrichovy úvahy a tematizuje otázku, v jakém smyslu nás vede kategorický imperativ k motivu morálního jednání. Předposlední článek z pera Theodora Eberta pomocí nástrojů formální logiky zkoumá otázku, jak lze z kategorického imperativu odvodit jednání zakázaná, přikázaná a volně uvážená. Závěrečný příspěvek Julia Ebbinghause polemizuje s hojně rozšířenou námitkou, že z kategorického imperativu nelze odvodit žádný systém obsahově určených povinností.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíCHOTAŠ, Jiří
NázevKantův kategorický imperativ
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelOikoymenh
Rok vydání2005
Rozsah149 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran149
Doprovodný materiál
Název edicePomFil ;
Poznámka
ISBN80-7298-096-3
Cena198
Obsahová char. "OCH"L1e5
Obsah OCHuFilozofie osvícenství. Dílo I. Kanta (1724 - 1804).

Lístek

MARC
Náhledy
Kantův kategorický imperativKantův kategorický imperativKantův kategorický imperativKantův kategorický imperativKantův kategorický imperativ