Kniha

Kalendář

Vydání: Československý spisovatel 1988 | Jazyk: čeština | Signatura: D 10820

Na pozadí slavnostního korunovačního plesu císaře Leopolda II. přibližuje autor českou i evropskou společnost v prvních letech Velké francouzské revoluce.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Kalendář

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Tak jak bylo obvyklé v tehdejších kalendářích, vydávaných pro zábavu a poučení, seznamuje autor čtenáře s nejrozmanitějšími událostmi a fakty konce 18. století. Uvádí ho přímo do života lidí končícího století: na panovnické dvory Leopolda II., Ludvíka XVI., pruského Fridricha Viléma, vstupuje do pražských aristokratických salonů i na půdu univerzity, nepřehlíží dodavatele všeho potřebného na korunovační slavnosti, sleduje pohnuté osudy Mozarta, da Ponteho, Casanovy, neopomene navštívit kanceláře státních byrokratů Kaunice, Spielmanna, Rottenhanna, Debroise či Auersperga, ani zednářské lóže ve Vídni, Pešti, Brně a Praze. Místo zde mají osvícenští učenci a národní buditelé Dobrovský, Pelcl, Kramerius, Vavák, Opiz a další, nechybějí ani společenské a milostné skandály, spojené se jmény hraběte Fersena, Leopoldovy metresy Raimondi nebo vydavatele Schönfelda, ke korunovaci patří i vzduchoplavec Blanchard či pořadatelé průmyslové výstavy v Klementinu a opominout nelze ani sedláky, řemeslníky, vojáky a ostatní obecný český lid, který měl povětšinou jiné starosti.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíPETRÁŇ, Josef
NázevKalendář
PodnázevVelký stavovský ples v Nosticově Národním divadle v Praze dne 12. září 1791
AutorJosef Petráň
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelČeskoslovenský spisovatel
Rok vydání1988
Rozsah295 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry20 cm
Počet stran295
Doprovodný materiál
Název ediceSpirála
Poznámka
Cena25
Obsahová char. "OCH"D2a5
Obsah OCHuNovověk (17. - 19.stol.). Absolutismus a osvícenství v letech 1620 - 1790. Počátky občanské společnosti a české národní hnutí do roku 1848 - 1849. Rozvoj občanské společnosti v českých zemích v letech 1860 - 1914.

Lístek

MARC
Náhledy
KalendářKalendářKalendářKalendářKalendářKalendář