Kniha

Jsme jako olivy

Vydání: Mladá fronta 2015 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 78606

Třetí svazek spisů Bohumila Hrabala obsahuje sedm novel, vzniklých v 60. až 80. letech 20. století, které i díky četným filmovým zpracováním tvoří pravděpodobně nejpopulárnější část jeho díla.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Jsme jako olivy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Novela "Taneční hodiny pro starší a pokročilé" (1964) je sugestivní monolog starého muže, který před pomyslnou mladou dívkou vypráví bujaré historky ze svého dlouhého života. Druhým titulem je slavná tragikomická novela "Ostře sledované vlaky" (1965), jejíž děj je situován do malé české železniční stanice na konci druhé světové války. Následují vzpomínkové "Postřižiny" (1976) půvabné vyprávění o nespoutané mladé ženě správce pivovaru ve středočeském městečku na počátku 20. let 20. století. Na ně volně navazuje próza "Městečko, kde se zastavil čas" (1978), vyprávění o dětství a dospívání v Nymburku první poloviny 20. století, které odkrývá s nostalgickým nadhledem zaniklý svět autorova mládí. Vzpomínkové téma nese i "Něžný barbar" (1973), poetická zpráva o malíři a grafikovi Vladimíru Boudníkovi. Tématem svérázného vyprávění "Obsluhoval jsem anglického krále" (1971) je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první poloviny 20. století. Svazek uzavírá "Příliš hlučná samota" (1980), rytmizovaný monolog hloubavce a pábitele Hanti, který si ve sběrně surovin listuje ve starých novinách a knihách. Vše doplňuje úvodní studie Jiřího Pelána a obsáhlé ediční komentáře ke každému z titulů.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHRABAL, Bohumil
NázevJsme jako olivy
Podnázevnovely
AutorBohumil Hrabal
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMladá fronta
Rok vydání2015
Rozsah489 stran
Durata
Vybavení
Rozměry25 cm
Počet stran489
Doprovodný materiál
Název ediceSpisy ;
Poznámka
ISBN978-80-204-3336-7
Cena699
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiTaneční hodiny pro starší a pokročilé --; Ostře sledované vlaky --; Postřižiny --; Městečko, kde se zastavil čas --; Něžný barbar --; Obsluhoval jsem anglického krále --; Příliš hlučná samota

Lístek

MARC