Kniha

Josef Šusta

Vydání: Jihočeská univerzita 2006 | Jazyk: čeština | Signatura: D 18998

Studie se věnuje přednímu českému historikovi 1. poloviny 20. století a představiteli pozitivistické historiografie. Zachycuje, jak se utvářely a vyvíjely jeho názory na dějiny a dějepisectví.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Josef Šusta

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Josef Šusta, který bývá považován za našeho nejuniverzálnějšího historika, ve své tvorbě obsáhl rozmanitá témata. Největší pozornost však věnoval období posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků (13.-14. století), které pojímal v širších středoevropských souvislostech. Autor se soustřeďuje na Šustovy celoživotní obecné úvahy o dějinách a historické vědě. Sleduje faktory, které historika ovlivnily (původ, rodný kraj, zahraniční studia, široký kulturní a umělecký přehled). Blüml upozorňuje i na některé osobnosti - v první řadě Jaroslava Golla, Josefa Pekaře a Maxe Dvořáka - které utvářely Šustův pohled na svět. Dočteme se také o vědeckém a profesním působení, odborných polemikách, okrajově i o jeho osobním životě. Poznámkový aparát, obsáhlý seznam literatury a pramenů.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBLÜML, Josef
NázevJosef Šusta
Podnázev(úvahy o dějinách a dějepisectví)
AutorJosef Blüml
Vydání
Měřítko
Místo vydáníČeské Budějovice
Země vydáníČesko
NakladatelJihočeská univerzita
Rok vydání2006
Rozsah189 s.
Durata
Vybavení1 obr.
Rozměry22 cm
Počet stran189
Doprovodný materiál
Název ediceHistoria culturae ;; Biographia ;
Poznámka
ISBN80-7040-917-7
Cena280
Obsahová char. "OCH"D2+
Obsah OCHuČESKÉ, SLOVENSKÉ A ČESKOSLOVENSKÉ DĚJINY. Oborové slovníky, encyklopedie, bibliografie. Osobnosti a memoáry. Syntetické práce. Sborníky. Historické atlasy. Chronologie.

Lístek

MARC
Náhledy
Josef Šusta