Kniha

Jiné básně

Vydání: Fra 2018 | Jazyk: čeština | Signatura: B 24075

Výbor z poezie významného chilského básníka, matematika a fyzika Nicanora Parry, jehož verše jsou spjaty s bouřlivým, mnohdy ale až nepochopitelným vývojem dvacátého století a i proto se vyznačují bytostnou skepsí.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Jiné básně

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Nicanora Parru lze považovat za výjimečnou postavu jihoamerické literatury, která udivuje spontánním výrazem, podmíněným civilním a konverzačním tónem. I proto jsou básníkovy verše nazývány "antipoezií", přes toto pojmenování je v nich však básnická kvalita naprosto jednoznačná. Parrova antipoezie v sobě nese narativní polohu, v níž se objevují uvážlivé soudy o stavu společnosti a života na této planetě, je v ní smrtelná úzkost i obavy, které jsou ovšem mnohdy zmírněny ironickými výroky. Básník si je totiž až příliš vědom toho, že "Bůh stvořil svět za týden", zničen ale může být během jediného okamžiku. I proto se zdá, že existenciální pochybnosti naplňují jeho dílo od záčátku do konce: stačí možná připomenout jeho nápadité "4 sonety Apokalypsy", v nichž na čtyřech stránkách temně blikají rytmicky seřazené obrazce drobných křížů navozující atmosféru nekonečného lidského hřbitova i tím i zániku civilizace.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíParra, Nicanor
NázevJiné básně
AutorNicanor Parra ; vybral a přeložil Petr Zavadil
PřekladatelZavadil, Petr
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelFra
Rok vydání2018
Rozsah131 stran
Durata
Vybavení
Rozměry18 cm
Počet stran131
Doprovodný materiál
Název ediceSvětová poezie
Poznámka
ISBN978-80-7521-022-7
Cena179
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiAutoportrét --; Epitaf --; Upozornění čtenáři --; Hlavolam --; Krajina --; Zápisky z cest --; Madrigal --; Poutník --; Slova pro Tomáse Laga --; Vzpomínky z mládí --; Tunel --; Past --; Desky --; Samomluva Jedince --; Změny jmen --; Upozornění --; Na hřbitově --; Mumie --; Cesta peklem --; Výčepy --; Skladby --; Napadakjí mě zářivé myšlenky --; Volné verše --; Psí život --; Přilepil se mi jazyk na patro --; Pohřební projev --; Manifest --; Návrat --; Pozor --; Akácie --; Chronos --; Špatné vzpomínky --; Velikonoční beránek --; Je zima --; Pussykatten --; Na penzi --; Listina nezávislosti --; Saranguaco --; Otče náš --; Kolik je hodin --; Pomoc! --; Těkavé myšlenky --; Žena --; Zoologická zahrada --; Sigmund Freud --; Telegramy --; Skvrny na zdi --; Ponchartrain causeway --; Jeden muž --; Odvolávám vše, co jsem řekl --; Jak už jsem vám říkal --; Tohle určitě musí být hřbitov --; Ať žije Stalin --; Mouchy na lejnech --; Byli přesně takoví, jací byli --; Probouzím se za úsvitu --; Nejsem žádný sentimentální stařík --; Moderní doba --; Individuum se špatnou minulostí --; Píseň o kolování klobouku --; Splněná mise --; Odpočívej v pokoji --; 4 sonety Apokalypsy --; Být či nebýt --; Imaginární muž --; Pod postelí --; Zpěv první --; Poznámka o lekci antipoezie --; Totální nula --; Být či nebýt --; Vzkříšení --; Dělal jsem všechno --; Poslední báseň

Lístek

MARC