Kniha

Jímavé portréty biblických žen

Vydání: Kalich 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: L 15373

Knížka se zabývá náboženským a psychologickým postavením ženy v biblickém kontextu, dále kladnými i zápornými typy žen ve Starém i Novém zákoně a na závěr nabízí řadu konkrétních portrétů.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Jímavé portréty biblických žen

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Kniha odpovědí teologa a myslitele Milana Balabána na otázku, kdo je to žena. Autorovi nestačí výchozí odpověď, že žena je osobnost s charakteristickými etickými, psychologickými a nábožensko-sociálními rysy a pouští se do obsáhlého hledání odpovědí ve Staré i Nové smlouvě. Z ženy vyzařuje Boží mateřství, žena vnáší do světa soucit a výhled do budoucího, žena je vztah; to jest jen několik aspektů ženství z mnoha, kterým se autor věnuje. Podrobně se zastavuje např. u obrazu Evy, Marie jako služebnice Páně, falešné prorokyně Jezábel, často reflektované Ráchel či apokryfní Júdit, ale také se věnuje portrétům různých bezejmenných žen. Na konci je připojen stručný, ale výstižný rejstřík ženských jmen, funkcí a stavů. Rozbory jsou prokládány verši z Písně písní, textem, kterému se autor dlouhodobě odborně věnuje.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBALABÁN, Milan
NázevJímavé portréty biblických žen
Podnázevmilovnice, trpitelky, bojovnice i kněžky noci
AutorMilan Balabán ; [il. Veronika Tydlitátová]
IlustrátorTydlitátová, Věra
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelKalich
Rok vydání2009
Rozsah223 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran223
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7017-122-6
Cena250
Obsahová char. "OCH"L6b
Obsah OCHuBiblická teologie. Christologie. Eschatologie. Bible. Starý a Nový zákon. Evangelia. Apokryfy. Biblická dějeprava. Křesťanství. Bůh. Panna Maria. Sv. Josef. Život a učení Ježíše Krista. Apoštolové.

Lístek

MARC