Kniha

Jen se mi neprobuď ze sna

Vydání: Pulchra 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22839

Sbírka veršů známého českého basníka, esejisty, mystifikátora i neúnavného pořadatele happeningů je především souborem sugestivně pojatých intimních reflexí, v nichž se objevuje i předtucha definitivního odchodu.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Jen se mi neprobuď ze sna

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Eugen Brikcius, znalec latinského jazyka i literatury, píše své verše s rozmachem člověka, který se vyzná jak v radostech, tak i smutcích starověkého světa a tyto pocity pak s elegantní samozřejmostí přenáší do přítomnosti. V autorově širokém záběru defilují jak šrámkovské parafráze ("chtěl bych tě potkati / ve snách"), tak i perzifláže poplatných románů ("Jak se kalí ocel"). Především je však tato sbírka dokonale komponovaným útvarem, v němž každý ze tří oddílů má vždy čtyři kapitoly, jejichž názvy vlastně vytvářejí samostatné čtyřverší. Brikcius je básníkem všestranným, který kromě lyrické tóniny dokáže své verše vyostřit i útočnými politickými narážkami. A podobně se mu daří střídat požitkářskou slast z okouzlení životem s předtuchou toho, co se nezadržitelně blíží a naznačuje, že lidské bytí spěje ke svému konci. Po formální stránce dává autor svým veršům důslednou rýmovou stopáž, do níž se promítají slovní hříčky, přirovnání, odkazy přátelům, haškologické poznámky, jež dokonce nesou i částečnou biblickou inspiraci. I proto lze tento soubor považovat za nespoutané, vpravdě epikurejské uchvácení tvorbou, která je stále ochotna naslouchat dosud nepoznaným a neobjeveným múzickým pramenům.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBRIKCIUS, Eugen
NázevJen se mi neprobuď ze sna
AutorEugen Brikcius
Vydání1. vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPulchra
Rok vydání2014
Rozsah106 stran
Durata
Vybavení
Rozměry19 cm
Počet stran106
Doprovodný materiál
Název edicePoezie ;
Poznámka
ISBN978-80-87377-84-0
Cena169
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiChtěl bych --; Reservé v nebi --; Přeškoda světa --; V jidiš díš nebbich --; Šel bych --; Necestou k pravdě --; Tam kde jsou Théby --; Ber či dej zavděk --; Pěl bych --; Bliká se na časy --; Zbývá se modlit --; Jinaké zdrávasy; Léto --; Chtěl bych tě potkati... --; Zuzaně --; Chtěl bych žít pro radost ze slov... --; Dvojí spaní --; Argumentum baculinum --; Jak se kalí ocel --; Škoda lásky... --; Před zrcadlem... --; Předplatitel --; Žlutá pustina --; Pět peněz --; Čím více se euro blíží tím více mi dochází --; Slyším plynout stoku roků... --; Vydán v plen je Franta Sauer... --; On ona... --; Šel bych... --; Proviant --; Jdu si takhle Kampou... --; Peřinová elegie --; Kdo má klapky na očích... --; Na cestě --; Co dnes plodí... --; Novoluní --; Když po jeho dithyrambu... --; Vedřiny --; Dokud náš chléb nejvezdejší... --; Drahé Myšce... --; V slzách tonout není ono --; Dokud Orion mi svítí... --; Vikomt vikomtesa a polednice --; Čtu ti verše... --; Poezie... --; Šestnáctiletá --; Vyznamenaná --; Morena je chorá... --; Nebezpečí v neprodlení --; Co kážu... --; Na výsluní přízně Duni --; Zlatohlávek --; V umělé krajině... --; Kéž Myšmaška dochuraví... --; Načpak vzíti... --; Oratorium --; Co bych byl bez lásky machy?... --; Tiky tiky... --; Zdrávas hlavo --; Nad hrobem Jaroslava Haška --; Švejk ano či ne --; Verdi navždy zelený --; Starý dobrý kališníku... --; Tomáši!...

Lístek

MARC