Kniha

Jeden z milionu

Vydání: Větrné mlýny 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 81987

Povídkový soubor básníka, prozaika a nakladatele těží z pocitů a zážitků většinou všedních lidí, kteří se dostávají do konfliktních, nepříjemných či ožehavých situací.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Jeden z milionu

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Povídky Martina Reinera jsou psány se snahou ponořit se či zkoumat lidskou psychiku, která se pohybuje v překvapivých limitech a souvislostech. Reiner v epizodické zkratce dokáže například napsat očima vnuka portrét jeho babičky, která byla pravým opakem kouzelných pohádkových bytostí, naopak vynikala nesnášenlivostí, panovačnou a egoistickou povahou, jež málem vedla k rodinné tragédii. Další z próz pak dětským pohledem evokuje neblahé události ze srpna 1968, "kdy do Brna dorazili andělé zkázy". V jiné je zase poklid a kouzlo chorvatské dovolené narušeno činem malé vražedkyně, která téměř se sadistickou rozkoší zabije bezbranné kotě. A v jednom z nejlepších textů tohoto souboru líčí Reiner příběh muže s tváří Toma Cruise, ale s postavou "tajícího sněhuláka", který má encyklopedické znalosti ze sportovního dění a zákulisí. Vzhledem ke svému zjevu má však značné potíže navázat vztah se ženami... V Reinerových črtách se střídají momenty pokřivených vztahů či marných ctižádostivých plánů, prostory, v nichž zaznívají dávné ozvěny, jež se však odrážejí do současné doby a svým dechem nutí člověka k realizaci nových, důležitých předsevzetí, a to jak v kladném, tak i záporném duchu.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíReiner, Martin
NázevJeden z milionu
AutorMartin Reiner ; ilustrace Mariana Dvořáková
IlustrátorJirátová, Mariana
Vydání
Měřítko
Místo vydání[Brno]
Země vydáníxr-
NakladatelVětrné mlýny
Rok vydání2016
Rozsah203 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry20 cm
Počet stran203
Doprovodný materiál
Název ediceK4 ;
Poznámka
ISBN978-80-7443-190-6
Cena249
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiGreta --; Anděl --; Štěstí ve hře (skutečná story Docenta Máry) --; Jeden den --; Ruský kaktus --; Matka a dcera --; Tam, kde jsi sám --; Harlekýnka o svobodě --; Pech (z deníku Viléma Klíče) --; Z mostu --; Nejteplejší povídka --; Jsem, který jsem (zpověď Neznámého muže) --; Zahrada --; Tramvajová remíza (můj brněnský příběh)

Lístek

MARC