Kniha

Jákobův dvoják

Vydání: Pulchra 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22541

Sbírka veršů zlínského básníka, prozaika a výtvarníka je osobitou mozaikou, v níž se střídají poznámky z cest, úvahy z dějiny i osobní zkušenosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Jákobův dvoják

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Jaroslav Kovanda se ve třech oddílech pokouší zaznamenat výpověď o poznatcích člověka, vedle něhož se odehrávají složité lidské osudy a který se nakonec součástí těchto nesnadných údělů sám stává. Jeho poezie v sobě nese tragiku historických událostí, jež zde například vyniká v "kompilačním" bloku s názvem "Sbírání žaludů v obecním lese", v němž autor až s dokumentární věcností evokuje některé události z let 1938-1949. I v dalších Kovandových básních promlouvají dějinné zkušenosti, jež jsou často srovnávány s jeho vlastními prožitky a pocity. Navíc však autor dokáže posunout své verše i do dalších oblastí, v nichž zaznívají ozvěny z cest, lyrické dojmy či rozhovory s přáteli. Nejčastěji se však zde objevují úvahy nad složitostí světa, který svými politickými a společenskými souvislostmi přivádí člověka do situací, z nichž si odnáší hořké a drásavé poznání.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKOVANDA, Jaroslav
NázevJákobův dvoják
AutorJaroslav Kovanda ; [doslov napsal Jan Šulc]
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPulchra
Rok vydání2013
Rozsah142 s.
Durata
Vybavenífrontispis
Rozměry19 cm
Počet stran142
Doprovodný materiál
Název edicePoezie
Poznámka
ISBN978-80-87377-51-2
Cena169
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiZ vlaku --; Spásání žaludů v obecním lese (kompilát) --; Vyhnání z trávy; Jenom obraz --; Milý bratranče --; Z Francie domů --; Na pobřeží --; Krajina --; Těleso ponořené do mlhy --; Pisa --; Večer v Carraře --; Camaiore --; Zastávka u "Autogrilu" --; Kartoška --; Moskevský člen redakční rady Psího vína --; Z vlaku --; Měl-li bych si vybrat... --; Přes Terespolem --; Zátarasy --; Pauza --; U Volhy --; Nikolaj Vladimirovič --; Na tak dlouhé cestě --; Cestou k jezeru Seliger --; Zelenozlaté osazenstvo mužského kláštera --; Obřady skončily --; V baru --; Bratr mého stařečka z Archlebova Jan --; Rychlé svině --; V National Cowboy & Western Heritage Museum --; V té knize George Bush mladší... --; Tisková chyba --; V prodejně motorestu Czech stop v Texasu --; Když jsem sekal do javoru... --; Andělé --; Zatímco teta Kateřina za války přemýšlela --; U Svatobořic --; Můj strýc Jan Fila Svedrub zvaný --; Varianta --; Poprvé jsem věřil v Boha --; Tehdy v Archlebově --; Na dvoře --; Před bouřkou --; Na umprumce --; Smutek v roce 1972 --; U zatáčky doleva --; Zdálo se mně --; 30 stupnů ve stínu --; V kuchyni --; Socha času --; Momentálka --; Promiň --; Vůně zelňačky --; Předjaří ve Štípě --; Jak tady žijem --; Jaro --; Víno hned z prvního demižonu --; Břicha --; Má ústa jeden kráter --; Doktor K. vytáhl ti z břicha --; V so 4. 12. 2010 19:43 --; Když zápasník Kleanthes ve svých padesáti --; Říká se o Williamovi S. --; Hovory s Tomáškem --; 3. července 2009 --; Snímky --; Nevím --; Becali --; Když už byl tatínek po třetím infarktu --; Vše začalo jeden večer --; Přísné rozsudky vynesl soud --; Slabší báseň --; Studený vítr --; Březen --; Není-li ti nejlíp... --; Podzimek --; Viděl jsem na Eurosportu --; Tvoje žena pálí listí --; Proč by ses trápil --; Zahradní slavnost --; Sny --; P. S.

Lístek

MARC