Kniha

Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli

Vydání: Host 2010 | Jazyk: čeština | Signatura: N 8516

Profesor francouzské literatury vysvětluje, že pojem "přečtená kniha" je poněkud nejednoznačný: lidé často mluví o knihách, které neznají. Jak se v podobných situacích zachovat, radí praktická studie.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Čtení je především nečtením: volbou čtené knihy zároveň volíme množství těch, které neotevřeme. Aktivní nečtení je schopnost orientovat se ve velkém množství knih - takový nečtenář se zdržuje této činnosti (čtení) proto, aby mohl zachytit podstatu knihy; kniha mu lhostejná není, právě naopak. Hranici mezi čtením a nečtením smazává listování - kdo je lepší čtenář: ten, kdo čte knihu do hloubky, aniž by dokázal určit její místo v širším kontextu, nebo ten, kdo nevstupuje do žádné knihy, ale dokáže se pohybovat mezi všemi? Analyzovat konkrétní situaci, ve které se nacházíme, když mluvíme o nějakém díle, je základním prvkem naší úvahy o knihách, které jsme nečetli: mluvení o knihách má totiž jen máloco společného s jejich čtením. Žádná kniha není izolovaná, je naopak součástí rozsáhlého celku, který autor nazývá kolektivní knihovnou. O této knihovně je žádoucí mít přehled jako o souboru a každou knihu, která je jeho částí, netřeba číst. Předkládané teze autor dokumentuje na příkladech světové literatury.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBAYARD, Pierre
NázevJak mluvit o knihách, které jsme nečetli
AutorPierre Bayard ; [z fr. orig. přel. Petra James]
PřekladatelJames, Petra
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2010
Rozsah203 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran203
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7294-367-8
Cena229
Obsahová char. "OCH"N2f
Obsah OCHuKnihovnictví. Dějiny knihovnictví a knihoven. Práce se čtenářem. Služba čtenáři. Metodika četby knih. Kultura četby. Knihovní fondy, jejich doplňování a organizace. Katalogy a katalogizace. Budovy a místnosti knihoven, vnitřní vybavení a zařízení knihoven.

Lístek

MARC
Náhledy
Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli