Kniha

Informatorium školy mateřské

Vydání: Academia 2007 | Jazyk: čeština | Signatura: N 7428 | Chci jiné vydání

Raný Komenského pedagogický spis je věnován problematice výchovy a vzdělávání dětí předškolního věku (do šestého roku života).

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Informatorium školy mateřské

Další vydání

(3)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Informatorium je jedním z článků Komenského programu celoživotního vzdělávání a součástí velkolepé koncepce reformy školského systému. Komenského ideálem byla harmonicky rozvinutá lidská osobnost s vyrovnaným vztahem k Bohu, lidem a světu. V Informatoriu zdůrazňuje autor roli dětského věku při formování člověka, rodiče nabádá, aby se výchově svých dítek věnovali s maximální pozorností a péčí ("Nad zlato dražší klenot jest dítě, ale nad sklo křehčejší"). Obsahuje zcela praktické rady, jak při výchově postupovat - rodiče mají děti vést a cvičit zejména ve třech oblastech: ve víře a zbožnosti, mravech a v umění moudrosti. Text zaujme svěžím, bohatým jazykem, dává zároveň nahlédnout do každodenního života rodiny v 1. polovině 17. století. Spis vznikl v Lešně roku 1632, česky však za autorova života nevyšel. Současné vydání je opatřeno úvodní statí, ediční poznámkou, kritickým aparátem; porozumění textu je usnadněno věcnými vysvětlivkami.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíKOMENSKÝ, Jan Amos
NázevInformatorium školy mateřské
AutorJan Amos Komenský ; [předml. naps. Martin Steiner]
VydáníVyd. v nakl. Academia 2
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2007
Rozsah132 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran132
Doprovodný materiál
Název ediceEuropa ;
Poznámka
ISBN978-80-200-1451-1
Cena195
Obsahová char. "OCH"N1a3
Obsah OCHuZákladní formy výchovy. Druhy výchovy: rozumová, mravní, náboženská, estetická, výtvarná, polytechnická, tělesná, společenská, občanská. Utváření a rozvoj osobnosti. Společenská výchova, společenské chování a takt. Pohlavní výchova. Otázky volby povolání. ODKAZ: Předškolní výchova viz N1b2

Lístek

MARC
Náhledy
Informatorium školy mateřskéInformatorium školy mateřskéInformatorium školy mateřské