Kniha

Hvězda

Vydání: Artefactum 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: D 21727

Rozsáhlá odborná publikace věnovaná letohrádku Hvězda. Zabývá se historií vzniku stavby, průběhem výstavby, podrobným popisem architektury a umělecké výzdoby. Charakteristika přiléhající obory.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Hvězda

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V úvodní části kniha přibližuje historii vzniku Hvězdy. Nalezneme zde příklady staveb, které mohly sloužit jako inspirační vzor pro návrh letohrádku. Autoři upřesňují roli Ferdinanda II. Tyrolského při projektování a výstavbě objektu. Zařazují stavbu letohrádku do kontextu české i zahraniční renesanční architektury. Dozvíme se o původním účelu stavby a jeho využití od počátku až do současnosti. Značná část publikace je věnována výzdobě interiéru letohrádku. Autoři se v ní podrobně zabývají způsobem a organizací štukové výzdoby. Zaměřují se na tematiku a motivy vyobrazení. Celý následující oddíl knihy je věnován autorovi výzdoby - sochaři a štukatérovi Antoniovi Broccovi. Předposlední část publikace přibližuje areál obory a zahrady letohrádku Hvězda z hlediska zahradního a krajinářského architekta. Závěrečná část textu přibližuje pojetí památkové obnovy objektu z pohledu Pavla Janáka. Kniha je vybavena poznámkovým aparátem, seznamem pramenů a literatury, jmenným a místním rejstříkem. Výklad doplňují barevné fotografie, plány a půdorysy.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHVĚZDA
NázevHvězda
Podnázevarcivévoda Ferdinand Tyrolský a jeho letohrádek v evropském kontextu
Autor textuMuchka, Ivan
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelArtefactum
Rok vydání2014
Rozsah569 s.
Durata
Vybavenífaksim., fot., plány
Rozměry31 cm
Počet stran569
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-86890-65-4
Cena670
Obsahová char. "OCH"D5c1f
Obsah OCHuPraha 6. Břevnov. Dejvice. Liboc. Lysolaje. Nebušice. Přední Kopanina. Ruzyně. Řepy. Sedlec. Střešovice. Suchdol. Veleslavín. Vokovice.

Lístek

MARC
Náhledy
HvězdaHvězdaHvězda