Kniha

Hroznové ticho

Vydání: Prstek 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22460

Třetí sbírka veršů současného autora (*1980) obsahuje poezii, která především v meditativních rovinách pohlíží na současný svět v jeho citové a existenciální rozporuplnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Hroznové ticho

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Motiv ticha se v Hájkově sbírce projevuje jako symbol minulého, doznívajícího i právě přítomného času, který navštěvuje básníkovu tvůrčí dílnu. Právě v ní se úvahy a zamyšlení, v nichž doznívají ozvěny dětství, promarněné i prožité lásky, proměny doby nebo krajinné portréty, přetavují v ony pomyslné "hrozny veršů", tedy v plody, které se objevují v titulu celého souboru. Hájkovy básně se vyznačují působivým tvarem, v němž se v rychlých frekvencích střídají významové tóny a slovní spojení se pokoušejí "vyplavat" na povrch ve formálně dokonalém záběru. Po obsahové stránce jsou zde kromě uvedené tématiky zastoupeny i otázky prchavosti a pomíjivosti života a smyslu lidské existence, která však nezadržitelně a v duchu přírodních zákonů musí přes všechny okolnosti stejně směřovat ke svému přirozenému konci - smrti a zániku.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHÁJEK, Pavel
NázevHroznové ticho
AutorPavel Hájek ; [doslov Vladimír Křivánek] ; [ilustrace Jiří Hanuš]
IlustrátorHanuš, Jiří
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníOlomouc
Země vydáníČesko
NakladatelPrstek
Rok vydání2013
Rozsah103 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry20 cm
Počet stran103
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-905515-3-4
Cena136
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiCesty za paměť; Samoty zrána --; Ze zániku --; Potopa --; Odpusť --; Zásnuby --; Návrat --; Štěstí --; Dáno --; Nokturala --; Zrada --; Aniž --; Bezdomoví --; Jsme tu --; Nezapomeneš --; Po letech --; Nikdo se nevrátí --; Osud --; Svatební cesta --; Proč --; Nesmíš --; Nevyhnutelnost --; Zuzaně --; Po bouři --; Když čas --; Srůsty --; Přátelům --; Srdce --; Úžas --; Čekání na bouři --; Rytmus --; Sonet Josífkovi --; Sny --; Sen --; Mýty --; Pamatuješ --; Navždy --; Z okna --; Hroznové ticho --; Snad --; Dosud --; Hledíme --; Tři slova --; Snímání posmrtné masky

Lístek

MARC