Kniha

Hospodskej Maňák, Titanic a nealkoholický pivo

Vydání: Protis 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21234

Druhý soubor textů českošvýcarského autora navazuje svými formálními a obsahovými prostředky na jeho předcházející cyklus "Molomor" z roku 2006.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Hospodskej Maňák, Titanic a nealkoholický pivo

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sbírka Vladimíra Vlasatého v sobě nese prvky, které jsou charakteristické i pro jeho předcházející práce. Zdá se však, že nostalgické povzdechy se zde objevují už jenom jako součást určitého bilačního hodnocení (nikoli jako prostředek ke zdůraznění tragikomických událostí) a stávají se tak pevným bodem v mozaice vzpomínek či úvah a zamyšlení nad uplývajícím časem. V těchto fázích působí Vlasatého poezie přirozeně a přesvědčivě: vyrovnává se s tím, že jeho svět postupně nabývá obrysů "ulice, kterou není možno přejít, / protože ... už stejně nikam nevede." V dalších obrazech vidí například své kamarády jako "černobílé stíny", k nimž se brzy přířadí i on sám, neboť i jemu je souzeno vstoupit "až do krajiny, / kde se (jeho) stín s nekonečnem zkříží." Ve druhé rovině se autor snaží upoutat také groteskní a komickou nadsázkou, které se projevují ponejvíce v jakýchsi absurdních příbězích, položených do vypravěčské polohy: v této formě se patrně nejedná o básnické texty, ale spíše o stručné prozodické, nonsensové útvary, připomínající svou podstatou filozofické bajky.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíVLASATÝ, Vladimír
NázevHospodskej Maňák, Titanic a nealkoholický pivo
AutorVladimír Vlasatý ; [il. Michal Šanda]
IlustrátorŠanda, Michal
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelProtis
Rok vydání2009
Rozsah93 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran93
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7386-055-4
Cena164
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiNade vším duše nesmrtelná --; Sněhu jako o Vánocích --; Muž, který nosí pytle do sedmého patra --; Ode zdi ke zdi --; Z českých luhů a hájů --; Něžné střípky ledové --; Voda --; Měsíc --; Hospodskej Maňák, Titanic... --; Ten, co vyhrožoval --; Střídání směn --; Nikdy nikdo nespočítá --; Předjaří --; Trnité keře odcházení --; Hlubinka --; Až na to, že z nicnedělání... --; Malomor --; Měsíc a smutek ze života mizí --; Tvoje ruka --; Konec Masopustu --; Bylo mi do breku --; Právo na existenci --; Došlo ku sbratření s davisty... --; Vidím již, jak přicházíš --; Podněty --; Jonáš --; Nic --; Sny bez konců --; Emigrace --; Zvonkohra hadích kůží --; A všechno bylo jak dřív --; Ten pán se skleněným čelem... --; Moji andělé a moji čerti --; Duchové moji --; Lidé na ulici --; Stěhování --; Sedmi barevné sny --; Ženy a muži --; Paul Elliot a Sigmund Freud --; Smutné domy --; Meč hrůzy mě proklál --; Herbarium horroris --; Zabili prasátko --; Paní Růžičková --; Adam --; A potom jsem učinil to jedině správné --; Záběhlická sokolovna --; Přestože, anebo právě proto --; In memoriam --; Když se zatáhne za správnou niť --; Rozkvětlých květin krása --; Archanděl Gabriel --; Růže růžová --; V krajině skála --; Nikdy nevstoupíš do stejného potrubí --; Pár slov o víře --; Jak si tatínek zakoupil postarší auto --; Je dobře --; Když se Boženka vyplakala --; Krajina za oknem zprůsvitněla --; Je tomu tak ale i onak --; V noci --; Sodoma --; Mazoleta --; Nominální rozdíl --; Jelo se na venkov válet sudy... --; Skončila noc, začal den --; Ve větru moji kamarádi --; Jak ti chudí o to jmění přišli --; Tlustá žíla --; Krkonoše --; Kolem tráva netečná --; Na Náměstí Melancholie --; Podzim --; Nobelova cena --; Oči, obrazy a rámy --; Na konci roku

Lístek

MARC