E-kniha

Horniny

Vydání: Městská knihovna v Praze 2017 | Jazyk: čeština

Soubor veršů žijícího klasika české poezie Karla Šiktance, představitele nejstarší básnické generace, obsahuje autorovy texty z let 2014-2016.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Horniny

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Karel Šiktanc rozdělil svůj básnický cyklus do dvou oddílů: v prvním (Přímé řeči) sledujeme náznaky dějovosti, jakýchsi malých vstupů do životních situací. Ty se většinou odehrávají v konkrétním prostoru, interpretovaném s básnickým nadhledem, který ještě více zpřítomňuje jedinečnost popisovaného okamžiku. Šiktanc s okouzlením vnímá prostranství "němé návsi", na kterou se snad jednou vrátí poezie, povzdechne nad vyslechnutým rozhovorem mezi mužem a ženou v jedné pražské kavárně i nad světem, z něhož se pomalu ztrácí básnická metafora. Ve druhé části (Prvorozenost) se autor ocitá jakoby na konci putování. Cítí potřebu klidu, snad je i trochu unaven z přemíry životních prožitků. I proto přemítá jak nad tím, co se odehrálo, co zůstalo v paměti, tak nad pocity veskrze současnými, jež se derou na povrch. Šiktanc rozhodně není jen básníkem minulosti, naopak se cítí fascinován dnešní skutečností a pokouší se ji vyjádřit svým vyhraněným, vytříbeným slovem a jazykem. Ví, že v ní "skřípá zuby úzkost", neklid a tíseň. Ale i přesto básník vytrvale píše a snad i potichu věří, že i když "o bouře je v nebi i na zemi postaráno", nastanou možná i lepší časy, "poněvadž musí rozkvésti i tma".

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíŠiktanc, Karel
NázevHorniny
Podnázev(2014-2016)
AutorKarel Šiktanc
VydáníV MKP 1. vydání (elektron. 2. vyd., 1. vyd. v nakl. Karolinum)
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2017
Rozsah1 online zdroj (46 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran46
Doprovodný materiál
Název ediceE-knihovna
Poznámka
ISBN978-80-7532-795-6; 978-80-7532-794-9; 978-80-7532-796-3
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPřímé řeči --; Prvorozenost; Přímé řeči --; Ve vsi --; Jednou --; Těžké nebe --; Marnotratka --; V dešti šedavém --; Varhana --; Skoro --; Fidlátka --; Poněvadž --; Zastání --; Babí léto --; Vínového svetru --; Hezoun vzduch --; Ani ponětí --; Veliké noce --; Prvorozenost --; Zlatá neděle --; Horniny

Lístek

MARC