Kniha

Hodina mezi psem a vlkem

Vydání: Vyšehrad 2022 | Jazyk: čeština | Signatura: B 25669 | Chci jiné vydání

Reedice v pořadí třetí samostatné sbírky veršů jednoho z nejvýznamnějších českých básníků dvacátého století, která poprvé vyšla roku 1962.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Hodina mezi psem a vlkem

Další vydání

(4)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V této sbírce Jan Skácel již zcela vyzrálou kompozicí dokázal zachytit jedinečnost situace, a to především ve vypjatých verších, které se zamýšlejí nad dramatickou, až tragickou osudovostí života. Básně navíc obohatil o osobitou metaforiku prohlubující jejich vyznění. Uplatňuje tu i baladický tón, jenž je inspirován i dílem českých literárních klasiků, z nichž je nejzřetelnější odkaz Karla Jaromíra Erbena. Těží ale i z lidové slovesnosti a folklóru a prostřednictvím všech těchto postupů zpracoval rozmanité podoby existence člověka v mezních a nepříznivých podmínkách. Jeho verše lze rovněž chápat i jako určité podobenství, v němž se střídají zcela opačné polohy: láska a smrt, pochmurné městské prostředí s venkovskými či přírodními motivy. I tyto prostředky zvýrazňují celkové vyznění tohoto opusu, jehož základem je niterná, až bolestná úvaha nad hodnotami lidského konání a bytí.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSkácel, Jan
NázevHodina mezi psem a vlkem
AutorJan Skácel ; ilustrace Helena Konstantinová
IlustrátorKonstantinová, Helena
VydáníVydání šesté, ve Vyšehradu třetí
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelVyšehrad
Rok vydání2022
Rozsah56 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry16 cm
Počet stran56
Doprovodný materiál
Název ediceVerše ;
Poznámka
ISBN978-80-7601-659-0
Cena229
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPauzy --; Podzim za městem --; Podzim ve městě --; Dvakrát bez názvu --; Sníh, když se brzy stmívá --; Potřísnění --; Večer --; Bažantnice --; Malá nádraží --; Vozy plné kvítí --; Tráva jako my --; Sněhové vody --; Neštěstí --; Mrtví vojáci --; Letní bouřka v Drnholci --; Jižní Morava --; Hvězdný prak --; Kam odcházejí maminky --; Jak přicházejí na svět telátka --; Labutě --; Co radí princezna Čau --; Pocta Erbenovi --; Lom --; Naše zcela obyčejné město --; Verše věnované památce I. E. Babela --; Hvězdný prak --; Křehký a ještě křehčí --; Hodně hrubá báseň o lovu --; Na slovo vzaté víno

Lístek

MARC