Kniha

Gubrum aneb Sto tisíc písní jógina Milaräpy

Vydání: Academia 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: L 15392

Ústně tradované lyrické a mystické básně a písně poustevníka Milaräpy žijícího v 11. století, proslulého představitele kagjüpovské tradice tibetského buddhismu. Gurbum je první a nejvýznamnější původní dílo tibetské lyricko-mystické poezie.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Gubrum aneb Sto tisíc písní jógina Milaräpy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Ojedinělý překlad z tibetského originálu sbírky mysticko-lyrických příběhů a písní nesoucí metaforický název Gurbum aneb Sto tisíc písní (ve skutečnosti je písní kolem dvou set) připisovaných tradicí Milaräpovi. Jógin Mila Žäpadordže přezdívaný Milaräpa (1040 - 1123) patří k nejproslulejším představitelům první generace kagjüpovců v Tibetu. Kagjü (Ústní tradice) je škola vycházející z učení pozdního indického buddhismu (tantrajány) a jejím věroučným jádrem je učení o "velké pečeti" (věnující se pochopení buddhistického pojmu prázdnoty) a Šest Nárópových nauk (soubor meditačních technik). Sbírka je rozdělena do tří oddílů a 58 kapitol, Milaräpa je původcem hlavních myšlenek díla a hlavní postavou reálných příběhů, sestavitelem díla je kagjüpovský autor Cangňon. Gurbum je vedle prozaických narativních pasáží prokládán lyrickými popisy krajiny a poetickými výklady buddhistické Dharmy.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíGURBUM
NázevGubrum aneb Sto tisíc písní jógina Milaräpy
PřekladatelKolmaš, Josef
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelAcademia
Rok vydání2009
Rozsah639 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry24 cm
Počet stran639
Doprovodný materiál
Název ediceOrient ;
Poznámka
ISBN978-80-200-1681-2
Cena495
Obsahová char. "OCH"L6j2
Obsah OCHuMimokřesťanská náboženství. Východní náboženství. Indická náboženství. Brahmanismus. Buddhismus. Hinduismus. Jóga. Zenový buddhismus. Perská náboženství. Íránská náboženství. Učení Zarathuštrovo.
Název dílčí částiGurbum aneb Sto tisíc písní /

Lístek

MARC
Náhledy
Gubrum aneb Sto tisíc písní jógina MilaräpyGubrum aneb Sto tisíc písní jógina MilaräpyGubrum aneb Sto tisíc písní jógina Milaräpy