Kniha

François Rabelais a lidová kultura středověku a renesance

Vydání: Odeon 1975 | Jazyk: čeština | Signatura: X 3679 | Chci jiné vydání

Rozsáhlá literárněhistorická studie osvětluje vztahy slavného Rabelaisova románu Gargantua a Pantagruel k lidové kultuře středověku a renesance.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
François Rabelais a lidová kultura středověku a renesance

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Na rozdíl od tradičních výkladů Rabelaisova díla vyrůstá podle Bachtina Gargantua a Pantagruel ze světa středověké a renesanční lidové kultury. Bachtin tak vidí v románu uměleckou transformaci projevů lidové kultury a vymaňuje dílo ze spojování s tradicemi vysoké literatury. Román se stává klíčem k detailní rekonstrukci lidové smíchové tvorby a lidového myšlení uvedeného období. Bachtin se soustřeďuje především na zkoumání slavností karnevalového typu, slovesných smíchových děl a různých forem pouliční mluvy. Zabývá se mj. parodií, travestií, zaměňováním "vysokého"a "nízkého", groteskním obrazem těla u Rabelaise a jeho přeodbrazy. Ozřejmuje též spojitost Rabelaisových obrazů a konkrétních historických reálií jeho doby. Jako textová příloha je zařazen popis římského karnevalu z Italské cesty Johanna Wolfganga Goetha.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBACHTIN, Michail Michajlovič
NázevFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesance
AutorMichail Michajlovič Bachtin ; z rus. orig. přel., obr. přílohu uspoř. a doslov naps. Jaroslav Kolár
PřekladatelKolár, Jaroslav
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelOdeon
Rok vydání1975
Rozsah406 s., fot., front.
Durata
Vybavení
Rozměry22 cm
Počet stran406
Doprovodný materiál
Poznámka
Cena53
Obsahová char. "OCH"X3c
Obsah OCHuRománské literatury. Francouzská. Italská. Rumunská. Španělská. Portugalská. Moldavská. Literatura ve francouzštině.

Lístek

MARC
Náhledy
François Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesanceFrançois Rabelais a lidová kultura středověku a renesance