Kniha

Fata morgána

Vydání: BB art 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: D 18938

Populárně-naučná publikace přibližuje působení skupiny francouzských badatelů a vědců, kteří doprovázeli francouzskou armádu při Napoleonově egyptském tažení v letech 1798-1801.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Fata morgána

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Napoleonova smělá výprava do Egypta byla v první řadě vedena koloniálními záměry, resp. snahou získat vliv nad strategickým územím na Blízkém východě. Egyptského tažení se zároveň účastnila skupina 151 intelektuálů, významných představitelů francouzské vědy (z řad přírodovědců, inženýrů, lékařů či matematiků). Poháněla je osvícenská touha poznávat, kategorizovat a klasifikovat - mnozí se nadchli Egyptem do té míry, že setkání s Orientem ovlivnilo celý zbytek jejich života. - Autorka přibližuje dobrodružné životní příběhy několika učenců z Napoleonovy výpravy, především těch, kteří měli výrazný podíl na vědeckém poznání egyptského území, přírody či památek. Výsledkem jejich badatelského úsilí byla monumentální encyklopedie (Popis Egypta, dvacet tři svazků, vydáno v letech 1809-1828), která svým autorům zajistila čestné místo v dějinách novodobé archeologie, egyptologie a vědy.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBURLEIGH, Nina
NázevFata morgána
PodnázevNapoleonovi vědci a odhalení Egypta
AutorNina Burleighová ; [z angl. orig.] přel. Gerik Císař
PřekladatelCísař, Gerik
Vydání1. vyd. v čes. jaz
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelBB art
Rok vydání2009
Rozsah271 s., [16] s. obr.
Durata
Vybavení
Rozměry22 cm
Počet stran271
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7381-659-9
Cena299
Obsahová char. "OCH"D1f2
Obsah OCHuNovověk (19. stol.). Napoleonské války. Vídeňský kongres. Systém "Svaté aliance" a osvobozenecké hnutí. Revoluce třicátých let. Revoluce 1848 - 1849. Národní hnutí a vznik národních států. Kapitalismus volné soutěže. Technicko-vědecká revoluce. Industrializace. Válka Severu proti Jihu. Koloniální expanze, kolonie, kolonialismus.

Lístek

MARC
Náhledy
Fata morgána