Kniha

Etnická různost a občanská jednota

Vydání: Centrum pro studium demokracie a kultury 2006 | Jazyk: čeština | Signatura: G 9354

Sborník studií pojednává o vztahu etnicity a občanství, začleňování etnických menšinových skupin do majoritní společnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Etnická různost a občanská jednota

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sborník se snaží reflektovat problematiku začleňování etnických menšin do společnosti. Společným východiskem jednotlivých příspěvků autorů spjatých s Masarykovou univerzitou v Brně se stala teorie občanské inkluze amerického sociologa Jeffreyho C. Alexandera, uvedená hned v úvodu knihy. Inkluze je zde pojímána jako proces, kdy okrajové skupiny (menšiny) získávají nárok na solidaritu mezního společenství, začleňují se tedy do širšího společenství. Studie rozebírají téma občanského začleňování v obecné rovině i v konkrétních souvislostech (nepokoje na předměstích ve Francii roku 2005, praktiky vzpomínání a inkluze v souvislosti s češstvím či němectvím českých Němců, národní identita a její zjišťování u Romů během sčítání lidu, národní identita a přistěhovalectví ...). Popisují způsoby a úrovně sociální inkluze a sociální integrace etnických skupin, bariéry provázející tyto procesy. Speciální předmluvu pro knihu napsal osobně J. C. Alexander.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMARADA, Radim
NázevEtnická různost a občanská jednota
AutorEd. Radim Marada ; [překl. textů J.C. Alexandra Pavlína Binková]
PřekladatelBinková, Pavlína
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelCentrum pro studium demokracie a kultury
Rok vydání2006
Rozsah310 s.
Durata
Vybavenítab., fot.
Rozměry21 cm
Počet stran310
Doprovodný materiál
Název ediceSociologická řada ;
Poznámka
ISBN80-7325-111-6
Cena249
Obsahová char. "OCH"G3c1
Obsah OCHuNárodnostní hnutí. Národnostní otázky. Národnostní menšiny. Krajané a státní příslušníci v zahraničí. Rasismus. Nacionalismus. Antisemitismus. Šovinismus. Holocaust. Fašismus.

Lístek

MARC
Náhledy
Etnická různost a občanská jednotaEtnická různost a občanská jednota