Kniha

Eseje

Vydání: Host 2014 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 76017

Tři sbírky esejů z různých tvůrčích období francouzského existencialistického prozaika, dramatika a filozofa, inspirovaných především životem v jeho rodném Alžírsku.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Eseje

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sbírka poetických reflexí na pomezí esejistických úvah a básní v próze s názvem Rub a líc je Camusovou prvotinou. Pozdější nobelista tu v drobných portrétech výrazných postav zachytil zvláštní atmosféru v rodném Alžírsku mezi světovými válkami. Pokusil se přitom zobrazit zvláštní dvoukolejnost tamního života, který se mu jevil současně velmi intenzivním, láskyplným a bohatým i plným bídy, krutosti a jisté nenaplněnosti. Stejný cíl sledují o málo mladší texty ze sbírky Svatba, v níž se autor soustředil více na atmosféru konkrétních lokalit než na jednotlivé lidské osudy. Tyto soubory, vydané česky poprvé, doplňuje reedice sbírky Léto, kterou od nich dělí dvacet let, autorova zkušenost slávy, ale i světové války, ztráty domova a probíhající alžírské války o nezávislost. K rodné zemi se tu Camus vrací s nostalgií, ironickým odstupem i smutkem po nenávratně ztraceném. Zmíněná snaha o postižení protikladné povahy života i typické téma strachu ze samoty umožňuje vidět tyto básnické eseje jako ukázku myšlenkového podhoubí autorovy existencialistické filozofie. Doplněno poznámkami a obsáhlým doslovem překladatele.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíCAMUS, Albert
NázevEseje
Název částiRub a líc; Svatba; Léto
AutorAlbert Camus ; [z francouzských originálů přeložil a doslov napsal Denis Molčanov]
PřekladatelMolčanov, Denis
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2014
Rozsah195 s.
Durata
Vybavení
Rozměry23 cm
Počet stran195
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-7294-903-8
Cena269
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiPředmluva --; Ironie --; Mezi ano a ne --; Smrt na duši --; Láska k životu --; Rub a líc --; Svatba v Tipase --; Vítr v Džemile --; Léto v Alžíru --; Poušť --; Minotaurus čili Zastavení v Oranu --; Ulice --; Oranská poušť --; Hry --; Památníky --; Ariadnin kámen --; Mandlovníky --; Prometheus v podsvětí --; Malý průvodce městy bez minulosti --; Helenino vyhnanství --; Záhada --; Návrat do Tipasy --; Moři co nejblíž; Nad prvními a posledními eseji Alberta Camuse /

Lístek

MARC