Kniha

Eseje

Vydání: Opus 2006 | Jazyk: čeština | Signatura: X 7135

Výbor z esejistické tvorby Yvese Bonnefoye přináší filozoficky fundované úvahy o místě básnického slova a umění v kulturním kontextu současného světa.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Eseje

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Dílo tohoto významného francouzského básníka a esejisty tkví v nezaujaté pozornosti, kterou dovede věnovat každému tvůrčímu počínání; je autorem mimořádně pronikavého vhledu, pokračovatelem tradice kultivovaného přemýšlení o věcech umění. Tematická škála esejů je velmi rozsáhlá: vedle uvažování o osudech a funkci poezie jsou eseje věnovány jednotlivým básníkům, sochařům, malířům a architektům (Baudelaire, Leopardi, Rimbaud, Celan, Mondrian, Giacometti); s některými z nich se autor skutečně setkal, což bylo pro jeho tvorbu určující. S neobyčejnou přesností a citlivostí ukazuje, jak se konkrétní básnické nebo jiné umělecké dílo cele projevuje a modeluje svůj vztah k bytí. Příznačný je autorův stesk po "světě idejí", víra v bytí do budoucnosti, která možná nenastane, ale jejíž projekt je naší povinností. Přítomný výbor esejů je významným příspěvkem k poznání jednoho z největších esejistů a básníků naší doby.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíBONNEFOY, Yves
NázevEseje
AutorYves Bonnefoy ; [dosl. naps. Václav Jamek] ; přel. V. Jamek a J. Pelán ; [z fr. orig. uvedených v ed. pozn. vybr. a uspoř. Jiří Pelán]
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníZblov
Země vydáníČesko
NakladatelOpus
Rok vydání2006
Rozsah158 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran158
Doprovodný materiál
Název ediceOpus ;
Poznámka
ISBN80-87048-02-4
Cena268
Obsahová char. "OCH"X3+
Obsah OCHuDĚJINY SVĚTOVÉ LITERATURY. NÁRODNÍ LITERATURY. Oborové slovníky, encyklopedie, bibliografie. Osobnosti.

Lístek

MARC
Náhledy
EsejeEsejeEseje