Kniha

Epochální výlety pana Broučka

Vydání: Dobrovský 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 71966 | Chci jiné vydání

Tři satirické a humoristické prózy klasika české literatury, napsané na sklonku devatenáctého století, karikují v titulní postavě pana Matěje Broučka některé záporné rysy tehdejší české společnosti.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Epochální výlety pana Broučka

Další vydání

(15)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

První příběh ("Pravý výlet pana Broučka do Měsíce") představuje Matěje Broučka jako váženého pražského měšťana, poživačného a nepřístupného domácího, který se shodou podivných okolností ocitne na Měsíci. Zde se seznamuje s obyvateli tohoto vesmírného satelitu, kteří odmítají pochopit jeho rádoby estetické představy o ideální lidské společnosti, jež jsou navíc formulovány s notnou dávkou nekulturního plácání a užvaněnosti. Druhou cestu ("Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století") prožívá Matěj Brouček jako hrůzostrašný opilecký sen, který se dostaví jako následek alkoholického posilnění v hospodě Na Vikárce. Brouček se tentokrát vydává přímo do husitské doby a pro svou omezenost, tupost a nadutost má neustálé potíže s "božími bojovníky". Tato fantastická zápletka autorovi umožnila, aby porovnal některé rysy české povahy ve zcela rozdílných dobách. Zatímco Brouček reprezentuje typ přízemních zbohatlíků, kteří se snaží za každou cenu udržet si svou životní úroveň, staví proti němu elán, nadšení a víru, jež jsou schopny odvrátit nebezpečí a odolat nepříznivým podmínkám i situacím. Celý soubor pak doplňuje Čechova méně známá próza "M. Brouček na výstavě", kterou autor reaguje na uspořádání a průběh jubilejní zemské výstavy, konané v Praze roku 1891.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíČECH, Svatopluk
NázevEpochální výlety pana Broučka
AutorSvatopluk Čech
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelDobrovský
Rok vydání2013
Rozsah358 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran358
Doprovodný materiál
Název ediceOmega
Poznámka
ISBN978-80-7390-034-2
Cena199
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiPravý výlet pana Broučka do Měsíce --; Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století --; M. Brouček na výstavě

Lístek

MARC