Kniha

Dvory a rezidence ve středověku ([Část] 3,)

Vydání: Historický ústav Akademie věd České republiky 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: D 17264/3

Sborník věnovaný nejrůznějším stránkám života na panovnických dvorech i dvorech vysoké šlechty a církevních hodnostářů ve středověku. Soustřeďuje se na dvorskou politiku a kulturu ve středoevropském prostoru.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dvory a rezidence ve středověku
                        ([Část] 3,)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Jednotlivé příspěvky popisují panovnické dvory nejenom jako politická a správní centra, ale i jako centra vysoké dvorské kultury a vzdělanosti. Věnují se organizaci a fungování dvorských struktur a jejich hierarchickému uspořádání, tak, jak se projevovalo zejména při nejrůznějších obřadech a ceremoniálech (korunovace, pohřby, svatební obřady, slavnosti atd.). Panovnický dvůr popisují jako organismus, který funguje za základě určitého řádu. Cílem tohoto formalizovaného chování je náležitá prezentace majestátu a to v každodenním životě i při příležitostech mimořádných a slavnostních. Sborník představuje v jednotlivých studiích českých i zahraničních historiků výsledky mezinárodní vědecké diskuse na výše uvedené téma. Soustřeďuje se zejména na panovnické dvory české, německé, polské a uherské a vzájemné vazby mezi nimi.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíDVOŘÁČKOVÁ-Malá, Dana
NázevDvory a rezidence ve středověku
Označení a číslo části[Část] 3,
Název částiVšední a sváteční život na středověkých dvorech
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelHistorický ústav Akademie věd České republiky
Rok vydání2009
Rozsah549 s.
Durata
Vybaveníobr., fot., tab., mapy
Rozměry24 cm
Počet stran549
Doprovodný materiál
Název ediceMediaevalia Historica Bohemica ;
Poznámka
ISBN978-80-7286-153-8
ISSN0862-979X
Cena562
Obsahová char. "OCH"D1e
Obsah OCHuStředověk (5. - 15.stol.). Stěhování národů. Pád římského impéria a vznik středověké Evropy. Franská říše. Křesťanství a církev. Boje o investituru. Slované a první slovanské státní útvary (Sámova říše, Velká Morava). Římskoněmecká říše. Byzantská říše. Kyjevská Rus. Arabská říše a islámská expanze. Křížové výpravy. Vznik měst. Stoletá válka. Osmanská říše a turecká expanze. Církev a počátky reformačního hnutí. Počátky zámořských objevů (objevení Ameriky). Kultura a vzdělanost.

Lístek

MARC