Kniha

Dvě Jezulátka

Vydání: Mladá fronta 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: L 15276

Publikace zkoumá mysterijní tradici o příchodu dvou Mesiášů (mystérium dvojného Spasitele) - zabývá se jejím odrazem v literatuře a výtvarném umění.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dvě Jezulátka

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Přestože Matoušovo i Lukášovo evangelium podávají svědectví o existenci dvou malých Ježíšů, myšlenka nebyla oficiální církví nikdy přijata. Stopy tajemství se zachytily v křesťanském umění a symbolice, ale nedotčené jej uchovaly pouze spisy esoterických sekt, jako byli gnostikové a manichejci, kteří nepřijali dogma křesťanské instituce. Na cestě napříč staletími zkoumá David Ovason literární a umělecká díla, ve kterých se tyto symboly objevují, a věnuje se zvláště rozboru dávných hebrejských, aramejských, koptských a řeckých spisů, nalezených v polovině 20. století u Mrtvého moře. Předkládá řadu fascinujících a „apokryfních“ svědectví víry ve dva Mesiáše, která byla později církevními apologety vymazána z historie. Uvažuje o příčinách, proč se idea dvou dětí stala tolik populární v italském umění raného 15. století, a odhaluje čtenáři nesčetné stopy tématu v dílech Ferrariho, Borgognona, Rafaela, Leonarda da Vinci a dalších renesančních umělců. Nakladatelská anotace.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíOVASON, David
NázevDvě Jezulátka
Podnázev[dva Ježíšové v literatuře a umění]
AutorDavid Ovason ; [z angl. orig. přel. Lily Císařovská]
PřekladatelCísařovská, Lily
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMladá fronta
Rok vydání2009
Rozsah420 s.
Durata
Vybaveníobr.
Rozměry24 cm
Počet stran420
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-204-1639-1
Cena399
Obsahová char. "OCH"L6f
Obsah OCHuKřesťanská církev všeobecně. Církevní dějiny. Církevní správa. Historická teologie. Dějiny papežství. Papežské listy. Církevní řády. Mnišské řády. Kongregace. Klášterní život. Mniši. Jeptišky. Mučedníci. Hagiografie. Životy svatých. Světci. Bludné učení. Schizma. Hereze. Kacíři. Reformační hnutí. Inkvizice.

Lístek

MARC
Náhledy
Dvě Jezulátka