Kniha

Dva humanistické popisy Prahy

Vydání: JKF 2019 | Jazyk: česky a latinsky | Signatura: X 9164

Tato kniha přináší texty dvou zástupců tradičního žánru z přelomu 16. a 17. století, věnované hlavnímu městu Českého království.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dva humanistické popisy Prahy

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Oba autoři, Jan Hubecius ve své veršované skladbě Carmen continens descriptionem celeberrimae urbis Pragae (1591) i Bartoloměj Martinides v prozaické Descriptio amplissimae atque ornatissimae regiae urbis Pragensis (1615), věnují pozornost pražské historii, poloze, obyvatelstvu či významným památkám a nabízejí tak čtenáři jedinečný pohled na dobovou Prahu, jejíž podoba se vlivem různých okolností v průběhu následujících staletí výrazně proměnila. Na hranici mezi žánrovou idealizací a pečlivým popisem skutečnosti se v těchto dílech vyjevuje obraz slávy sídelního města českých králů, ale i záznam každodenního života obyvatel raněnovověké metropole v jejích historických kulisách. Nakladatelská anotace.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHubecius, Jan
NázevDva humanistické popisy Prahy
AutorJan Hubecius a Bartoloměj Martinides ; úvodní studie, edice, překlad a komentář Vojtěch Pelc
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelJKF
Rok vydání2019
Rozsah265 stran
Durata
Vybavení
Rozměry16 cm
Počet stran265
Doprovodný materiál
Název ediceBilingua ;
PoznámkaČástečně latinský text se souběžným českým překladem
ISBN978-80-904945-5-8
Cena200
Obsahová char. "OCH"X2c
Obsah OCHuStarší česká a slovenská literatura. Středověké písemnictví. Literatura 16.-18. století. Humanistická literatura. Barokní literatura.
Název dílčí částiCarmen continens descriptionem celeberrimae urbis Pragae =; Báseň obsahující popis přeslavného města Prahy /; Descriptio amplissimae atque ornatissimae regiae urbis Pragensis metropolis totius Boëmiae =; Popis největšího a nejkrásnějšího královského města Prahy, hlavního města celých Čech /

Lístek

MARC