Kniha

Druhé obrázky

Vydání: Vyšehrad 2015 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22861 | Chci jiné vydání

Netradičně pojatá sbírka sonetových miniatur, poprvé vydaná až po básníkově smrti roku 1986, vyznačující se zcela původní desetiveršovou strofickou konstrukcí, rozloženou do schématu 1-2-3-4.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Druhé obrázky

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Zkrácené sonety básníka Oldřicha Mikuláška pouze potvzují jeho smysl pro dokonalé a bravurní zvládnutí formální podoby verše. Oproti "Prvním obrázkům", v nichž už se autor "minisonety" zabýval, jsou básně v této sbírce komponovány v opačném gardu, takže strofickou sestavu lze znázornit v číselné sérii 1-2-3-4. Mikuláškův cyklus, rozložený do pěti řad, obsahuje především poezii niterných citů, zjitřených emocionálních vztahů i vzrušujících až vášnivých vzplanutí. Objevují se tu motivy moravských lidových písní a popěvků, v nichž podobně jako v ostatních "obrázcích" převládají lásky a touhy, něžná objetí nebo naopak krutost bolestných prožitků, při nichž "jako by láska byla ras / náhlé smrti psů / v čas nečasu." Mikulášek rozehrává i v tomto opusu své velké téma milostného dramatu a přesvědčivě dokazuje, že jeho suverénní projev dokáže i na miniturní ploše vtisknout těmto intimním soubojům pečeť rozporuplného lidského nitra, jež vede neustálý svár mezi smutkem a radostí, naplněnými ambicemi či neuskutečněnými představami a sny.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMIKULÁŠEK, Oldřich
NázevDruhé obrázky
AutorOldřich Mikulášek
VydáníVydání ve Vyšehradu první
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelVyšehrad
Rok vydání2015
Rozsah98 stran
Durata
Vybavení
Rozměry16 cm
Počet stran98
Doprovodný materiál
Název ediceVerše ;
Poznámka
ISBN978-80-7429-523-2
Cena168
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiSpící pár --; Nová Atlantida --; Mlčky --; Krutosti lásky --; Její jméno --; Uzření --; Satanigy --; Cizinci --; Nůž --; Proč? --; Návštěva z temnot --; Souboj --; Spád --; Román --; Ovísek --; Résumé --; Drápky --; Bosé nohy v parku --; Čmelák --; Zimostráz --; Kouzla --; Hamilkar --; Zeměpis --; Gorgóna --; Zuzana z lázní --; Romana --; Jarmile, --; Nepál --; Proměny --; Rosičky --; Kvapík --; Menší óda na radost --; Klubíčko --; Na lidovou notu --; Hříbata --; Řeči --; Doušek --; Postýlka --; Stříbro --; Jedna maličká --; Kaštany --; Ještěrka --; Netopýři --; Závist --; Teňúčká --; Úřek --; Poprve --; Měsíční sonáta --; Poslední noc --; Prostořeč --; Blízkosti --; Má fuga --; Škaredá středa --; Úzkost --; Tehda --; Páva --; Noc na Vysočině --; Noc na Vysočině --; Verš --; Nic moc --; Ticha --; Flétna --; Pauza --; Za nocí --; Rýnské --; Ovoce --; Kost --; Procházka nebem --; Posmrtnost --; Les --; Lenka --; Samantha --; Úžiny --; Noční víla s loktem --; Lis --; Chození --; Touhy --; Spáleniště

Lístek

MARC