E-kniha

Dopisy vidoucího

Vydání: Městská knihovna v Praze 2019 | Jazyk: čeština

E-kniha obsahuje texty dvou dopisů, v nichž se šestnáctiletý Arthur Rimbaud pokusil na poměrně nevelkém prostoru formulovat své představy o básnické konfesi. Česko-francouzská verze.

Více informací...

Dostupné on-line nebo jako e-kniha

Získat Přidat na seznam
Dopisy vidoucího

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V prvním dopisu, adresovaném středoškolskému profesoru rétoriky, naznačuje Rimbaud svou teorii vidoucnosti, kterou pak detailněji rozpracovává v druhém textu, určeném šestadvacetiletému básníkovi Paulu Demenymu. Rimbaud je přesvědčen o tom, že pro dokonalého básníka je nutné především do nejmenších detailů poznat sám sebe, svou duši a vnitřní svět. Teprve cílevědomým, "dlouhým, nesmírným a vědomým rozrušováním všech smyslů" má básník předpoklady k tomu, aby se stal vidoucím, a tím i někým jiným, kdo se dokáže plně soustředit na proměnu vnímání, jež mu umožňuje pozorovat život a svět z úplně nových a jiných perspektiv než je běžné pro obyčejného člověka. Pro tento cíl je nutné přinášet i další oběti: například poznat společenské dno a poté na základě vlastních zkušeností hledat nejvhodnější barvu a zvuk jazyka, v němž lze zpracovat všechnu surovost bytí.

Popis
Čtenářská kategoriee-kniha
ZáhlavíRimbaud, Arthur
NázevDopisy vidoucího
AutorArthur Rimbaud ; přeložil Miloslav Topinka
PřekladatelTopinka, Miloslav
VydáníV MKP 1. elektronické vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelMěstská knihovna v Praze
Rok vydání2019
Rozsah1 online zdroj (28 stran)
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran28
Doprovodný materiál
Název ediceSvědectví
Poznámka
ISBN978-80-7602-915-6; 978-80-7602-914-9; 978-80-7602-916-3
Obsahová char. "OCH"X3c
Obsah OCHuRománské literatury. Francouzská. Italská. Rumunská. Španělská. Portugalská. Moldavská. Literatura ve francouzštině.

Lístek

MARC