Kniha

Don Quijote v proměnách času a prostoru

Vydání: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy 2005 | Jazyk: česky a španělsky | Signatura: X 7530

Sborník příspěvků z dvoudenního sympozia na téma Don Quijote, které se konalo v únoru 2005 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Sympozia se účastnili nejen hispanisté, ale i badatelé jiných kateder.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Don Quijote v proměnách času a prostoru

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Sympozium, tedy i celý sborník, se zabývá světoznámým románem a jeho protagonistou, a to nejen z pohledu hispanistů, nabízí překvapivý úhel pohledu na Cervantesův román. Jednotlivé příspěvky se věnují jednak recepci románu, jednak recepci postavy. Pozoruhodné je působení quijotského mýtu v různých kulturách v proměnách času, včetně jeho překladů a adaptací. Většina příspěvků vnímá román, postavu, mýtus v širších souvislostech, ať jde o ruské, české, případně jiné prostředí. (Josef Forbelský, Anna Housková, Vladimír Svatoň, Jiří Pelán a další). Na druhé straně, příspěvek Isabely Colon zkoumá Cervantesův román z pozice strukturalistického myšlení. Příspěvek věnovaný filmovým adaptacím vtipně upozorňuje na úskalí, která působí postava Dona Quijota a jeho mýtus režisérům, a jiný studentský příspěvek - Pojem bláznovství v dílech Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha a Hamlet - poukazuje na originální a konvencemi dosud nezatížené myšlení. Sborník rovněž prezentuje řadu děl, které Cervantesův román a postavy inspirovaly, jak literárně, tak výtvarně. České i španělské příspěvky mají vzájemná resumé. Textová část je propojena s reprodukcemi českých výtvarníků.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíFOUSEK, Michal
NázevDon Quijote v proměnách času a prostoru
Podnázevsborník ze sympozia pořádaného v Praze 24. a 25. února 2005 : actas del simposio celebrado en Praga del 24 al 25 de febrero de 2005 = Don Quijote a través del tiempo y el espacio
AutorEd. Michal Fousek
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Rok vydání2005
Rozsah229 s.
Durata
Vybaveníil.
Rozměry21 cm
Počet stran229
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN80-7308-098-2
Cena120
Obsahová char. "OCH"X3c
Obsah OCHuRománské literatury. Francouzská. Italská. Rumunská. Španělská. Portugalská. Moldavská. Literatura ve francouzštině.

Lístek

MARC