KnihaDigitalizovaný titul

Domovní znamení staré Prahy

Vydání: Panorama 1988 | Jazyk: čeština | Signatura: D 10823 | Chci jiné vydání

První souhrnné zpracování historie a ikonografie domovních znamení staré Prahy. Soupis významných znamení, historie jejich vzniku. Nejčastěji volená symbolika (od středověku do 19. století), její původ a význam. Funkce domovních znamení.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Domovní znamení staré Prahy

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V obecněji pojatém úvodu publikace autorka vysvětluje, co mezi domovní znamení náleží a odkdy jsou na pražských domech. Přibližuje, jak s postupným zánikem orientačního a reprezentačního významu znamení převládl jejich význam estetický a historický. Několik kapitol je věnováno zdrojům, ze kterých byly vybírány symboly, a dochází zde k rozkrytí původních významů vyobrazení. Následuje obrazová část, kde je zachyceno na barevných fotografiích téměř tři sta domovních znamení. Ke každé fotografii je připojen text, který vysvětluje nejen vznik a symboliku znamení, ale také zajímavé stránky z historie domu a jeho obyvatel. Kniha, zaměřená na odbornou tematiku ikonografie domovních znamení, je napsána srozumitelným a zajímavým způsobem. Ocení ji proto jak odborníci, tak zájemci o pražské památky z řad nejširší veřejnosti.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíPETRÁŇOVÁ, Lydia
NázevDomovní znamení staré Prahy
AutorNaps. Lydia Petráňová
Vydání1.vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelPanorama
Rok vydání1988
Rozsah333 s.
Durata
Vybavení95 barev. fotogr
Rozměry
Počet stran333
Doprovodný materiál
Název edicePragensia
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
Cena100
Obsahová char. "OCH"D5b3a
Obsah OCHuPražská architektura a urbanismus. Architektonický vývoj Prahy. Pražské stavební památky. Pražská domovní znamení.

Lístek

MARC
Náhledy
Domovní znamení staré PrahyDomovní znamení staré PrahyDomovní znamení staré PrahyDomovní znamení staré PrahyDomovní znamení staré PrahyDomovní znamení staré PrahyDomovní znamení staré PrahyDomovní znamení staré Prahy