KnihaDigitalizovaný titul

Documenta Pragensia (Č.10/2)

Vydání: Archiv hlavního města Prahy 1990 | Jazyk: čeština | Signatura: D 10034/10-2

Druhý svazek desátého čísla sborníku drobnějších materiálových studií z dějin hlavního města vydávaného městským archivem.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Documenta Pragensia
                        (Č.10/2)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Desáté číslo sborníku přináší 35 referátů a diskusních příspěvků ze zasedání na téma "Výroba knih a knižní obchod v Praze od středověku do r. 1914", uspořádaného u příležitosti 500. výročí pražského knihtisku v r. 1988. - Příspěvky prvního svazku se zabývají pražskými knihkupci a knihvazači ve službách roudnických Lobkoviců, osobností pražského radního, mědirytce a knihkupce Kašpara Zachariáše Vusína a pražskými úředními tiskaři, knižním obchodem v Praze v 18. stol., páterem Koniášem jako teoretikem české knižní kultury, počátky novodobého autorského práva, Krameriovou Českou expedicí, tzv. schönfeldským vydáním Hájkovy kroniky, pražskými kramářskými tisky 18. stol. a tiskem kramářským písní v 19. stol., rozvojem tiskařského průmyslu v Praze do počátku 20. stol., výrobou zařízení pro tiskárny v době průmyslové revoluce, polygrafickým průmyslem v letech 1850-1873, židovským knihtiskem, knihkupectvími a antikvariáty v 18.-19. stol., knihami pražských nakladatelství a knihkupectví v augsburském deníku Allgemeine Zeitung před r. 1848, snahami o vydávání divadelní literatury v češtině v 19. stol., zadáváním tiskových prací pro pražskou obec v letech 1871-1900, rozšiřováním publikací Královské české společnosti nauk v letech 1884-1914, významem příprav na vydávání Ottova slovníku naučného pro rozvoj kultury a vzdělanosti, publikační činností spolku českých Židů akademiků Kapper, možnostmi využití aukčních katalogů jako pramene k dějinám knižní kultury a počátky knihovny Archivu hlavního města Prahy. - Všechny příspěvky mají německá resumé.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíDOCUMENTA
NázevDocumenta Pragensia
PodnázevSborník materiálií z Archivu hl. m. Prahy
Označení a číslo částiČ.10/2
Autor textuNovotný, Jan; Hejnová, Miroslava; Míka, Zdeněk; Holec, František; Pokorný, Jiří; Kneidl, Pravoslav; Hoffmannová, Jaroslava; Černý, František
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydánícs
NakladatelArchiv hlavního města Prahy
Rok vydání1990
Rozsah536 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran536
Doprovodný materiál
Poznámka<Elektronická verze přístupná pouze v knihovně.>
Cena30
Obsahová char. "OCH"D5b9b
Obsah OCHuPražské knihovny a archivy. Pražské knihovnictví a archivnictví. Dějiny a fondy pražských knihoven a archivů. Sborníky archivů.
Název dílčí částiPražští úřední tiskaři /; Počátky knihovny Archivu hlavního města Prahy /; Pražské kramářské tisky v 18. století /; Ke vzniku a rozvoji tiskařského průmyslu v Praze do počátku 20. století /; Česká expedice /; P. Antonín Koniáš S. J. jako teoretik české knižní kultury /; Význam příprav vydání základní řady Ottova slovníku naučného pro rozvoj kultury a vzdělanosti v českých zemích na přelomu 19. a 20. století

Lístek

MARC
Náhledy
Documenta Pragensia
                        (Č.10/2)
                    Documenta Pragensia
                        (Č.10/2)