Kniha

Dnešek je jistě nesmíný zázrak

Vydání: Protis 2006 | Jazyk: čeština | Signatura: B 20283

Antologie z veršů významného českého básníka první poloviny dvacátého století, která je navíc obohacena i několika ukázkami z jeho prozaické tvorby.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dnešek je jistě nesmíný zázrak

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Editor Radim Kopáč si vytkl za cíl představit Jiřího Wolkera především jako básníka, a to hlavně těmi verši, které nebyly zařazeny do dvou autorových stěžejních sbírek ("Host do domu" a "Těžká hodina"). I zde se Wolker projevuje jako humanistický tvůrce, jenž se pokouší vyjádřit, zachytit a popsat svět v co nejdokonalejší harmonické a citové jednotě. Autorovi jsou velmi blízké pocity vzájemného porozumění, láska k lidem nebo až dětsky naivní důvěra. Toto pojetí je však zároveň narušováno ostře sociálním úhlem pohledu, v němž se odráží autorova představa a vize, směřující k dosažení spravedlivé budoucnosti. Vznikla tak poezie, která s neobyčejnou silou a vůlí touží po naplnění těch nejušlechtilejších ideálů lidského společenství. Antologie je doplněna několika Wolkerovými deníkovými záznamy z roku 1916 a "Zápisky z nemoci" (1923).

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíWOLKER, Jiří
NázevDnešek je jistě nesmíný zázrak
AutorJiří Wolker ; [přeml. Vladimír Novotný] ; [vybr., uspoř, a ed. pozn. naps. Radim Kopáč]
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelProtis
Rok vydání2006
Rozsah134 s.
Durata
Vybaveníil., fot.
Rozměry19 x 20 cm
Počet stran134
Doprovodný materiál
Název ediceKvadra ;
Poznámka
ISBN80-85940-92-2
Cena220
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiBásně --; Básně v próze --; Próza --; Zápisky z nemoci --; Deník; Vždyť jsme jen jednou na světě --; Disonance --; Vichřice --; Píseň osamělých chodců --; Když nadzvedl kdos víko rakve tvojí... --; Vystřízlivění --; Dnes o černých jsem očích snil... --; Epilog --; Objetí --; Věčné světlo --; Andante sostenuto --; Nemocné jaro --; Vykřikl někdo do noci... --; Bílý kůň --; Sen --; Bílý dům --; Poutník zpívá --; Neděle --; Bílé noci --; Park --; Noc --; Odpoledne --; Rostu jako bílý den --; Vzdálená milá --; Smrt --; Věci --; Hřbitov --; Dnešek --; Okno --; V parku před polednem --; Nemocná milá --; Svatý Kopeček --; Devětsil --; Těžká hodina --; Slepí muzikanti --; Tvář za sklem --; Sloky --; Dům v noci --; Setkání --; Balada o očích topičových --; Pozdě k ránu --; Nemocný --; Stud --; U rentgenu --; Květiny --; Zavřete se, pohádkové knihy --; Horečka zelené oči má... --; Nemocní --; Noc --; Nevěsty Kristovy --; Poledne --; Rozhovor --; Mé myšlenky --; Paláce štěstí a rozkoše --; Bouře --; Stezka --; Příchod podzimu --; Sny --; Námořník --; Barvy --; Bílé dveře...; Poslední veliký špatný básník český? /

Lístek

MARC
Náhledy
Dnešek je jistě nesmíný zázrakDnešek je jistě nesmíný zázrak