Kniha

Divá Bára a jiné dívky na útěku

Vydání: Slovart 2012 | Jazyk: čeština | Signatura: AA 69091 | Chci jiné vydání

Soubor pěti próz významné české spisovatelky obsahuje příběhy, které spojuje motiv mladé ženy nebo dívky na cestě či na útěku.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Divá Bára a jiné dívky na útěku

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V klasické povídce "Divá Bára" vypráví Němcová příběh chudé, ale i nebojácné dívky, která svou výbušnou povahou dokáže změnit ustálený a zdánlivě klidný tok života na malé vesnici. Bára svým jednáním pomůže nejen blízké kamarádce, ale i jí samotné se podaří překonat dobové předsudky, zpřetrhat vazby s rodnou obcí a definitivně ji opustit. V próze "Dobrý člověk" sledujeme zase osudy Madly z Jesenice, která prchá vozem, řízeným postarším formanem Hájkem, před hrozbou nuceného sňatku do Vídně. Stejně jako Bára projevuje i Madla dostatek odvahy, navíc však však pro svůj čin nalezne u Hájka plné pochopení. Mezi oběma protagonisty vznikne důvěrné přátelství, které se později promění v pevný citový vztah. Podobně nachází lásku i pražský advokát Bohuš Sokol, jenž při letním pobytu na Slovensku za prudké bouře zabloudí do "chyže pod horami", kde se ho, promoklého a vyčerpaného, ujme jeho budoucí nevěsta. "Cesta z pouti" vypráví o strastiplném putování mladé Verunky z pražského do klatovského kraje a celý svazek uzavírá reflexe "Čtyry doby", v níž autorka vzdoruje a bouří se proti tehdejším společenským konvencím i proti svému údělu, jenž ji nutí být neustále na cestách a stěhovat se z jednoho místa na druhé.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíNĚMCOVÁ, Božena
NázevDivá Bára a jiné dívky na útěku
AutorBožena Němcová ; [vybrala, uspořádala a doslovem opatřila Jaroslava Janáčková]
Vydání
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelSlovart
Rok vydání2012
Rozsah244 s.
Durata
Vybavení
Rozměry16 cm
Počet stran244
Doprovodný materiál
Název ediceČeská klasika
Poznámka
ISBN978-80-7391-620-6
Cena249
Obsahová char. "OCH"A1
Obsah OCHuBeletrie pro dospělé čtenáře a mládež v češtině.
Název dílčí částiDivá Bára --; Čtyry doby --; Dobrý člověk --; Chyže pod horami --; Cesta z pouti; Divá Bára a jiné dívky na útěku /

Lístek

MARC