Kniha

Die Prager Judenstadt

Vydání: Dausien 1990 | Jazyk: němčina | Signatura: D 11193 | Chci jiné vydání

Souhrnná práce o pražském Židovském Městě, jeho historii, památkách, významných osobnostech, kultuře a zvycích - s bohatým obrazovým doprovodem.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Die Prager Judenstadt

Další vydání

(1)

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

První kapitola "Dějiny" přináší málo známé informace o židovském sídlišti na levém břehu Vltavy, zprávy o pohybech Židů v Evropě či rekonstrukci stavební situace pražského Židovského Města v průběhu staletí až do asanace ghetta. V kapitole "Jak žilo pražské ghetto" se čtenář seznámí s židovskými tradicemi, zvyky a obřady, s proměnami kontaktů mezi Židy a jejich křesťanským okolím. "Osobnosti pražského ghetta" jsou pestrým defilé postav od méně známých až po ty nejproslulejší, které se proslavily a obohatily ghetto duchovně i materiálně. Představu o již neexistujících i zachovaných stavbách Židovského Města přináší kapitola "Pražské synagogy". Názorný popis těcho budov je konfrontován s architekturou křesťanskou. Náhrobní kameny, nápisy a z nich vyčtené osudy jsou obsahem části "Starý židovský hřbitov". Náhrobní nápisy plasticky zrcadlí zašlý svět židovské Prahy. Poslední kapitola "Synagogální umění" seznamuje s jedinečnými památkami shromážděnými a vystavenými v pražských synagogách a v Židovském muzeu, včetně jejich použití při výročních židovských svátcích. Je v ní vzpomenuto i umělců, kteří se ghettem inspirovali a jejichž zásluhou nezhaslo beze stopy. (Ze záložky). - Prameny. Výběr z literatury. Rejstřík jmenný a věcný. 188 vyobrazení.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíVILÍMKOVÁ, Milada
NázevDie Prager Judenstadt
AutorText von Milada Vilímková ; Fot. Miroslav Fokt, Pavel Štecha, Vladimír Uher ; Ins Deutsche übertr. von Helena Tomanová-Weisová
PřekladatelTomanová-Weisová, Helena
Vydání
Měřítko
Místo vydáníHanau
NakladatelDausien
Rok vydání1990
Rozsah233 s.
Durata
Vybavenífot.
Rozměry
Počet stran233
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN3-7684-1095-1
Cena390
Obsahová char. "OCH"D5c1a4
Obsah OCHuPraha 1. Josefov a židovská Praha. Pražské ghetto. Místopis židovských památek celé Prahy.

Lístek

MARC
Náhledy
Die Prager JudenstadtDie Prager Judenstadt