KnihaDigitalizovaný titul

Die neue Garnisonskirche zu St. Nikolaus auf der Altstadt Prag

Vydání: Statthalterei 1916 | Jazyk: němčina | Signatura: D 3950

Stručné dějiny kostela sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze a popis jeho slavnostního vysvěcení na kostel pražské vojenské posádky roku 1916.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Die neue Garnisonskirche zu St. Nikolaus auf der Altstadt Prag

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

První písemná zmínka o kostele sv. Mikuláše pochází z roku 1273 jako o farním kostele. Za třicetileté války po uvedení emauzských benediktinů se stal chrámem klášterním. Benediktini jej nechali přestavět v barokním slohu Kilianem Ignácem Dienzenhoferem. Klášter i s kostelem byly roku 1785 zrušeny (s. 13) a nakonec jej získalo město Praha, které jej roku 1868 pronajalo ruské pravoslavné církvi. Tato církev se stala rakouské monarchii po vypuknutí 1. světové války nepřátelskou a byla roku 1914 z kostela vypovězena (s. 15). Následuje popis znovuvysvěcení kostela (r. 1916) a jeho vzhledu jako chrámu posádkového. - Knížka je doplněna 12 fotografiemi kostela.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
Čtenářská kategoriedigitalizovaný titul
ZáhlavíNEUE
NázevDie neue Garnisonskirche zu St. Nikolaus auf der Altstadt Prag
Vydání
Měřítko
Místo vydáníPrag
Země vydáníČesko
NakladatelStatthalterei
Rok vydání1916
Rozsah24 s., [12] s. il.
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran24
Doprovodný materiál
Poznámka
Cena20
Obsahová char. "OCH"D5b
Obsah OCHuPražská kultura, umění a společnost. Pražské kulturní dějiny. Pražské společensko-kulturní události a slavnosti.

Lístek

MARC
Náhledy
Die neue Garnisonskirche zu St. Nikolaus auf der Altstadt PragDie neue Garnisonskirche zu St. Nikolaus auf der Altstadt Prag