Kniha

Deštník z Piccadilly

Vydání: Vyšehrad 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22219

Reedice sbírky veršů jednoho z největších českých básníků, nositele Nobelovy ceny za literaturu, která se svého oficiálního vydání poprvé dočkala roku 1979.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Deštník z Piccadilly

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Jaroslav Seifert se v této sbírce projevuje jako vyzrálý a moudrý básník, jenž prostřednictvím vlastních zkušeností rozehrává narativní partie, v nichž jsou obsaženy základní témata jeho poezie. I tady je zachycen v básníkově hlubokém osobním prožitku, dojímajícím a prostém jako samotná lidská existence, tok uplynulých a prchavých lásek, vztah k ženě jako k symbolu dokonalosti a krásy nebo malebnost pražských scenérií. Seifert se i v tomto cyklu přiklonil k volnému verši, jenž je v jeho podání vytvarován do působivého a vycizelovaného vypravěčského útvaru, který mu vedle uvedených námětů dává možnost evokovat své další vzpomínky nebo dokonce předtuchu neodvratné a blížící se smrti, jež ho vede i k bilančnímu vyrovnávání s průběhem svého života a se stářím. Zdá se, že právě Seifertova ohlednutí do minulosti mu dávají sílu snášet příkoří a nepřízeň doby, kterým je při psaní těchto básní vystaven. A tak se přemítání nad "loňskými sněhy" pro něho navzdory tehdejší současnosti stává povzbuzujícím prvkem, jenž mu i nadále umožňuje i napomáhá dýchat a tvořit.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSEIFERT, Jaroslav
NázevDeštník z Piccadilly
AutorJaroslav Seifert
VydáníVyd. ve Vyšehradu 1
Měřítko
Místo vydáníV Praze
Země vydáníČesko
NakladatelVyšehrad
Rok vydání2013
Rozsah73 s.
Durata
Vybavení
Rozměry16 cm
Počet stran73
Doprovodný materiál
Název ediceVerše ;
Poznámka
ISBN978-80-7429-337-5
Cena168
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiLov na ledňáčka --; Otisky prstů --; Ticho plné rolniček --; Cylindr pana Krössinga --; Hlava Panny Marie --; Věneček na zápěstí --; Ztracený ráj --; Okno na křídlech ptáků --; Berta Soucaretová --; Milenka básníků --; U malíře Vladimíra Komárka --; Pražská veduta --; Máchova noční cesta do Prahy --; Píseň velryb --; Měsíční haraburdí --; Zápas s andělem --; Deštník z Piccadilly --; Královský letohrádek --; Vlastní životopis

Lístek

MARC