Kniha

Děsivý spřežení

Vydání: Revolver Revue 2016 | Jazyk: čeština | Signatura: B 23180

Výbor z juvenilií českého prozaika, básníka, hudebníka a publicisty obsahuje autorovy texty z počátku osmdesátých let, publikované v samizdatových edicích.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Děsivý spřežení

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

V textech, které Jáchym Topol napsal většinou po absolvování radotínského gymnázia, se již zřetelně objevuje autorova vyhraněná práce s jazykem, podepřená výrazovou drsností a zároveň i jakousi až vizonářskou snovostí. Zároveň je zde znát i konkrétní undergroundová předurčenost, která vyniká zvláště z Topolových gest, jež se tvrdě vymezují vůči tehdejší dobové situaci. Třeba hned v jedné z úvodních básní kreslí Topol portrét eskymáckého psa, bičovaného nelítosným vozkou, tedy totálně decimovaného tvora, zapřaženého do onoho "děsivýho spřežení", pohybujícího se "v zemi po potopě" a donuceného "plahočit se pod chladnou hvězdou". Podobným, neúprosně kritickým tónem, v němž zaznívají dusné a trýznivé pocity z normalizačního období, se vyznačují nejen další Topolovy verše, ale i jediná próza, která je pod názvem "Venezeula" do tohoto souboru zařazena. Významnou výtvarnou složku Topolovy antologie pak tvoří reprodukce ilustrací Viktora Karlíka z cyklu "Živé obrazy", které rovněž navozují temnou a tíživou atmosféru duchovní nesvobody a korespondují tak s celkovým vyzněním celého výboru.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíTopol, Jáchym
NázevDěsivý spřežení
AutorJáchym Topol
VydáníVydání první
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelRevolver Revue
Rok vydání2016
Rozsah85 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry21 cm
Počet stran85
Doprovodný materiál
Název ediceRevolver Revue ;
Poznámka
ISBN978-80-87037-78-2
Cena230
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiChtěl bych bejt stařec... --; Eskymáckej pes --; Je to jako --; V nejtěžším otročení hlavě --; Dnes do háku opět nešel... --; Můra na zdi --; O řezání do kůže --; Dám ho slunci... --; Kráječ --; Obřad --; Pustina --; Z cizin sem přijel... --; Milá stolní společnost --; U stolu... --; V --; Přivožralej... --; Co močim když slyšim --; Nevyspalýmu je mi úzko... --; Bych prášky vzal... --; Šel jsem kolem koše... --; Věci z bahna --; Co je to za zvyk... --; Věrnost, věrnost až za hrob --; Můj přítel --; Co říkal --; Tříska - tu je třeba vytrhnout --; A tak zakládáš sbírku známek --; Ztráty --; Píšu jen přibližně... --; Sedě v středověkém blázinci... --; P.S.; Venezuela; O autorovi

Lístek

MARC