Kniha

Dějiny kultury začátku století

Vydání: Petr Štengl 2013 | Jazyk: čeština | Signatura: B 22688

Sbírka veršů výrazného ukrajinského esejisty, prozaika a básníka je nejen úvahou nad neklidným středoevropským prostorem, ale i esejí o mezilidských vztazích a životních hodnotách.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dějiny kultury začátku století

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

"Žít znamená zemřít", nazval Žadan první oddíl své sbírky a od tohoto okamžiku se divokým a rozevlátým stylem, zachovávajícím ale přes mnohdy zběsilé tempo přesnou básnickou formulaci, pokouší nastínit vnímání prostředí, v němž se nejčastěji pohybuje, s nímž je spjat, jež ho utváří svou kulturou a historií a kde - jak ostatně naznačuje v titulu této části - žije a patrně i zemře. Tyto znaky vnímá Žadan někdy jak s patetickým hněvem, tak i s jakousi zlobnou rozechvělostí, kde jakoby doznívala struktura amerického volného verše z šedesátých let, o níž se v jedné básni zmiňuje. Podstatou autorova kompaktně pojatého básnického celku je tedy snaha obsáhnout středoevropský prostor s jeho rozpory, sociálními rozdíly a dalšími protiklady, prostor, kterým bloudí a putuje jak novodobý Ahasver a na nějž pohlíží s vrcholnou skepsí, s romantickým poblouzněním i se soucitem. I proto působí Žadanova poezie jako nespoutaný proud obrazů, asociací, vzpomínek, epizodických záznamů, v nichž on sám vystupuje v roli pozorovatele a glosátora, který do těchto míst upíná sice své naděje, ty jsou však oslabeny bolestnými zkušenostmi či pohřbenými ideály, jež se už nedají vzkřísit.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíŽADAN, Serhij
NázevDějiny kultury začátku století
AutorSerhij Žadan ; přeložil Alexej Sevruk
PřekladatelSevruk, Alexej
Vydání1. vyd
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelPetr Štengl
Rok vydání2013
Rozsah53 s.
Durata
Vybavení
Rozměry15 cm
Počet stran53
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-87563-17-5
Cena130
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiŽít znamená zemřít --; Čínská kuchyně --; Křížová výprava dětí; Dějiny kultury začátku století --; Prodejní básníci šedesátých let --; Srbochorvatština --; Uklízečky chodeb --; Polský rock --; Mladší školní věk --; Žít znamená zemřít --; Poštovní úřad --; Elegie pro Uršulu --; Gumová duše --; Čínská kuchyně --; Hotelový byznys --; Dětská železnice --; Vnitřní barva očí --; Prodejce ojetých vozů --; Nekomerční kino --; Sázkové kanceláře --; Pohřební kapela --; Žena za třicet dolarů --; Alkohol --; Křížová výprava dětí

Lístek

MARC