Kniha

Dějiny české evanjelické církve v Praze a ve středních Čechách v posledních 250 letech

Vydání: 1927 | Jazyk: čeština | Signatura: D 5868

Podrobné dějiny české evangelické církve v Praze a ve Středních Čechách od Bílé hory do roku 1927.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dějiny české evanjelické církve v Praze a ve středních Čechách v posledních 250 letech

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Autor pojednává o období náboženské svobody za Rudolfova majestátu, po Bílé hoře o období pronásledování nekatolíků. Zachovány jsou podrobné soupisy podezřelých nekatolíků v různých částech Prahy a Středních Čech, jejich obvinění apelačními soudy, obrácení, případné potrestání. Následuje období tolerance a obnova evangelických sborů po vydání tolerančního patentu v roce 1781, zlepšení také po hmotné stránce, pomoc přicházela mnohdy z ciziny. V Praze vzrůst evangelického sboru v Truhlářské ulici, spolupráce s německým sborem, finanční poměry, péče o výchovu. Zaznamenáváno je augsburské, helvétské vyznání. Představení sboru. Superintendanti a senioři. Podrobný popis sboru po jednotlivých letech. Filiálky, kostely a školy. Úsilí o evangelický kostel a školu. Církevní hospodářství. V závěru knihy jsou fotografie modliteben a významných evangelických duchovních a obsah.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíHREJSA, Ferdinand
NázevDějiny české evanjelické církve v Praze a ve středních Čechách v posledních 250 letech
AutorFerdinand Hrejsa
Vydání
Měřítko
Místo vydání
Nakladatel
Rok vydání1927
Rozsah
Durata
Vybavení
Rozměry
Počet stran474
Doprovodný materiál
Poznámka
Cena50
Obsahová char. "OCH"D5b9c
Obsah OCHuCírkve a náboženství v Praze. Pražské biskupství a arcibiskupství. Církevní řády a sbory působící v Praze. Církevní majetek v Praze.

Lístek

MARC
Náhledy
Dějiny české evanjelické církve v Praze a ve středních Čechách v posledních 250 letechDějiny české evanjelické církve v Praze a ve středních Čechách v posledních 250 letech