Kniha

Dávné proso

Vydání: MOBA 2020 | Jazyk: čeština | Signatura: B 24769

Básnická sbírka jednoho z největších představitelů české poezie dvacátého století, která poprvé vyšla na počátku osmdesátých let.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Dávné proso

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Ve vrcholné lyrické formě se Jan Skácel vrací touto sbírkou ke kořenům své tvorby, k poezii, která čerpá z návratu do dětství, z obrazů moravského venkova, ale i z podmanivých bilančních úvah. Básníkova poetika je hořce konejšivá ve svém smutku, ve zkoumání nelehkého bytí a jsoucna či lidského údělu, poznamenaného surovostmi a hořkostmi prožitého času. Přesto je tu ale ono úžasné skácelovské vzepětí, nezničitelná a nepoddajná odolnost vůči jakémukoli příkoří, která ho smiřuje se světem. Tato nezlomnost, síla a také laskavost vyvěrá ze šťastných vzpomínek na mládí, z návštěv důvěrně známých míst, mezi něž patří i až mýtické pole, „kde se říká na Dávném prosu“. A především tu je znovu láska, plachá i naléhavá, skrytá v závějích i ve vinicích, zápasící s anděly i se spánkem včel.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíSkácel, Jan
NázevDávné proso
AutorJan Skácel ; foto Martina Janošová
VydáníVydání druhé, v nakladatelství MOBA vydání první
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelMOBA
Rok vydání2020
Rozsah79 stran
Durata
Vybaveníilustrace
Rozměry22 cm
Počet stran79
Doprovodný materiál
Poznámka
ISBN978-80-243-9180-9
Cena229
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiDětství, a kam až dosahuje --; Andělé --; Dětství --; Noční můra --; Hrdla --; Kvadratura kruhu --; Lunapark --; Neděle z konce prázdnin --; Běžci --; Návrat --; Nokturno --; Ukolébavka --; Sněhy --; Dotyky --; Píseň o nejbližší vině --; Krajina, s hlavou obrácenou zpátky --; Vzpomínky mrtvého harlekýna --; Prořezávání révy --; Spánek přímo proti nám --; Tam --; Nesnadné léto --; Málobraní --; Srpen --; Lijáky --; Listopad --; Podzimní --; Zimní den --; Čtyřverší --; Jména --; Talisman, dvanáct sonetů pro starou lásku --; Sonet se slavíkem a obavami --; Sonet místo růže --; Sonet o lásce ve formě blues --; Sonet o láskách našich dětí --; Sonet o zápasu s andělem --; Sonet o lásce a modrém portugalu --; Sonet se spánkem včel --; Sonet o červencové noci na vysočině --; Sonet o těch kteří ji zardousili --; Sonet jako talisman --; Sonet o lásce a básnících --; Sonet s krajinou místo náhrdelníku --; Nepatrné requiem, s bílým hranostajem s popravištěm slepic --; Prosby --; Probuzení --; Uspávanka --; Braní --; Marná podzimní --; Hádání z mrtvé ruky --; Mitmem --; Čas --; Ohledání těla --; Úmrtní list --; Posléze potvrzení o jeho duši --; Pohřeb na samém konci léta --; Mrtví --; Protější země --; Hřbitov vinařů --; Účtování na vesmírných kontech

Lístek

MARC