Kniha

Confiteor...

Vydání: Host 2012 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21974

Kniha obsahuje dvě básnické sbírky z díla jednoho z prvních tvůrců a představitelů české moderní poezie, které byly napsány na sklonku devatenáctého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Confiteor...

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

"Confiteor", vznikající v letech 1881-1886, je především odrazem Macharových gymnaziálních studií a jakýmsi deníkem jeho dospívání, jež bylo zakončeno jeho dobrovolným odchodem k výkonu vojenské služby. V uvedené době se Machar na jedné straně cítil tehdejším neúprosným školským systémem poměrně sešněrován a nesvobodný, na druhé ho však tyto pocity přivedly k tomu, aby se ve volných chvílích věnoval bezuzdné a poněkud bezstarostné zábavě, spočívající v návštěvě nočních podniků a kabaretů, kde také získával první intimní zkušenosti spojené s nadějnými milostnými vzplanutími, která však končila vystřízlivěním či hořkým zklamáním. Cyklus "Zde by měly kvést růže" napsal Machar o něco později (1891-1894) a pokusil se v něm v epicky podaných básních zachytit příběhy žen, které se stávají obětí tehdejší morálky a etiky. Machar vyjadřuje jejich sny a naděje, jež však nemají žádnou šanci na uskutečnění, neboť v mnohém překračují rámec společenských zvyklostí, které v tomto čase formovaly ženu jako pasivní bytost, jež musí vůči mužům být v nerovnoprávném a podřízeném postavení.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíMACHAR, Josef Svatopluk
NázevConfiteor...
PodnázevZde by měly kvést růže...
AutorJosef Svatopluk Machar ; [ed. příprava, komentář a vysvětlivky Bohumil Svozil]
VydáníJako soubor vyd. 1
Měřítko
Místo vydáníBrno
Země vydáníČesko
NakladatelHost
Rok vydání2012
Rozsah282 s.
Durata
Vybavení
Rozměry21 cm
Počet stran282
Doprovodný materiál
Název ediceČeská knižnice
Poznámka
ISBN978-80-7294-619-8
Cena299
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPo plesu --; Podobizna --; Od dvou do tří --; Smuteční šaty --; Starý motiv --; V dešti --; Tichá láska --; Dobrou noc! --; Lístek --; Rozmluva --; Pozvání --; Při svatbě --; Rekviem --; Veštba --; Pes --; Podzimní lístek --; Podobizna --; Elegie --; Po roce --; Zas jeden záblesk... --; Vzpomínka --; Noční procházka --; Můj Homér --; Za dar knih Byronových --; Naposled... --; Ouvertura --; Červnová idyla --; Červenec v lese --; Matka --; Večer v září --; Venkovská idyla --; Konec sezony --; Dva úsměvy --; Motýl --; List z deníku vězňova --; Pod sněhem --; Smrt --; Duma --; Dívce --; Do Švýcar --; První láska --; In memoriam --; Apostrofa --; Zastaveníčko --; Divoký zpěv --; Dobrá partie --; Lístek do památníku --; Noveleta --; Sbohem... --; Je ticho... širou bílou plání... --; Nový paprsek --; Po smrti --; Sloky polemické --; První akt dramatu --; Memoáry Ahasverovy --; Hvězdám --; Smutný večer --; Příteli Jindřichu Součkovi --; Sonety nudícího se člověka --; Na čekání --; Komedie života --; Za štítem --; Když cit a žáry ve mně vřely... --; Ke dnu! --; Kříž --; Dva pohřby --; Krédo... --; Nad dějinami --; Epilog --; Prolog --; Dva listy --; Tři podobizny --; Marie Wiltova --; Bez ovoce --; Z vlaku --; Teta --; Mimo cesty života --; List --; Otrokyně otroka --; Idyla --; Červené střevíčky --; Umírání --; Epilog; Kapitoly z mého románu --; Harmonie --; Disonance

Lístek

MARC