Kniha

Co zbývá?...

Vydání: Literární salon 2009 | Jazyk: čeština | Signatura: B 21108

Výbor z poezie již zesnulé české básnířky a redaktorky obsahuje verše, které vznikaly v šedesátých až devadesátých letech minulého století.

Více informací...


Získat Přidat na seznam
Co zbývá?...

Podrobnosti tohoto vydání

Obsah

Básnířka a editorka Viola Fischerová rozdělila tento výbor dnes již téměř neprávem zapomenuté autorky do čtyř oddílů: první tři jsou jakousi připomínkou autorčina nespoutaného života, jeho žízně i vyprahlosti. Posmutnělé, často až pochmurné nálady jsou zde naznačeny krystalicky průzračným veršem, do něhož se navíc dere silný expresivní výraz. Oubramová se pokouší hledat odpověď na otázku obsaženou v titulu, ta však často zůstává nedopovězena, plná zámlk a vyhraněné drásavosti. Není to jistě náhoda, že v jedné básni autorka konstatuje, že "úsměvy budeme léčit bolestí", že v jejích strofách dominují nejistoty, že pocity štěstí zde trvají jen krátké okamžiky a nikdy nemají předpoklady trvat věčně. Z tohoto emocionálního vypětí však přece jen cosi převažuje: to, co zbývá, je silná touha po lásce, a to i poté, která se nedá realizovat. Stejně tak zbývá i vzpomínka, v níž si Oubramová "vyvolává" obrazy starého Mostu. Okamžiky ze života města, které "mizelo v mracích lhostejnosti", jsou zachyceny v závěrečné části této antologie.

Popis
Čtenářská kategoriekniha
ZáhlavíOUBRAMOVÁ, Eva
NázevCo zbývá?...
AutorEva Oubramová ; [k vyd. připr. a dosl. naps. Viola Fischerová]
VydáníVyd. 1
Měřítko
Místo vydáníPraha
Země vydáníČesko
NakladatelLiterární salon
Rok vydání2009
Rozsah106 s.
Durata
Vybavení
Rozměry20 cm
Počet stran106
Doprovodný materiál
Název ediceLiterární salon ;; Ouvertury
Poznámka
ISBN978-80-903932-7-1
Cena135
Obsahová char. "OCH"B2
Obsah OCHuPoezie v češtině pro dospělé, mládež a starší děti.
Název dílčí částiPřerušená čára --; A tak jsem hádala --; Mluví-li tma... --; Vaření vody --; Mít v sobě déšť --; Přicházela jsem... --; První sníh --; Postupně... --; Jen suché keře... --; Ještě nikdy... --; Nejstarší jméno... --; Láska si ve mně ustlala jako pes --; Musíš mi dovolit... --; Jdu pro vodu... --; Dřevo... --; Na patách sedím... --; Babička přechází dvůr... --; Neumím malým vlkům... --; Nic mi neříká... --; Na špičkách vynášejí truhlu... --; Moje teta se utopila... --; Dotýkám se tě po kapkách --; Čtyřiadvacet hodin... --; Viděla jsem trhlinou země... --; Po střechách domů... --; Lásko má... --; Do mezírky mezi domem... --; Když jiní... --; Šavlička tupá... --; Mytí (na vsi) --; Snad se procházíš na dně... --; Do kopce a jsi to ty... --; Procházíš se ve mně... --; Noc byla hora... --; Musím se s tebou rozloučit --; Viděla jsem tě přicházet... --; Už se mi zdálo... --; Hodiny se zastavily... --; Scarlatti napsal skladbičku... --; Známe zbytečnost promluv... --; Je místo na stráni... --; Celý večer padá lesklý déšť... --; Chtěla být tečnou... --; Bojím se vichřičných nocí... --; Už dávno předtím... --; Tehdy... --; Tehdy ještě... --; Musíš mi uvěřit... --; Stačilo by tak málo... --; Chtěla bych s tebou posedět... --; Přišla jsem na spoustu věcí... --; Měla bych popsat tvoji tvář... --; Často se mi o tobě zdá... --; Někdy se mi hrozně chce slyšet... --; Ať se kdokoliv bude sápat... --; Vždycky mě trochu... --; Jednou napíšu jak to bylo... --; Jednou napíšu jak jsme hrály... --; A dál?... --; Napadal sníh... --; Abych mohla něco chválit... --; Když byla vyslovena... --; Podivně tě miluji... --; Nejraději chodím ulicí... --; A tak tě utěšuji... --; V škaredou neděli... --; Psí kopec plný keřů... --; Nikdy se mi nepřestane... --; Stačí tak málo... --; Ve 14.30 odletělo muzeum... --; U hotelu Grand... --; Čekat na jaro... --; Viděla jsem ho náhle... --; Jen pro sebe... --; Vstala jsem uprostřed noci...; Most; Co zbývá,; (Vzpomínka na Evu Oubramovou) /

Lístek

MARC